Velký ořechový dort recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
4 ks vejce
0 balíčků prášek do pečiva
10 dkg ořechy
45 dkg cukr moučka
citronová kůra
20 dkg hrubá mouka
10 lžic studená voda
krém
8 dkg máslo
5 dkg hladká mouka
0 l černá káva

Postup přípravy receptu

  1. Na těsto utřeme žloutky s 30 dkg cukru do pěny a pak při dalším tření přidáváme po lžicích vodu vždy se lžící mouky. Přidáme nastrouhanou citronovou kůrou, přimícháme nastrouhané vlašské ořechy nebo lískové oříšky, hrubou mouku prosátou s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků, který ještě posypeme zbytkem mouky. Těsto dobře promícháme

  2. Těsto nalijeme do tukem vymazané s moukou vysypané dortové formy. Dort pečeme velmi zvolna až 3/4 hodiny. Druhý den jej rozřízneme a naplníme jíškovým kávovým krémem. Také jej můžeme krémem potírat a posypat sekanými ořechy nebo potírat kávovou či čokoládovou polevou a popřípadě ještě ozdobit.

  3. Příprava krému na dort: Na krém rozpustíme na kastrolu, odstavíme, přisypeme hladkou mouku a 10 dkg cukru, zamícháme a znovu postavíme na oheň. Jen co se jíška spojí, hned zalijeme 1/4 l černé kávy. Vymícháme hladkou kaši a když zahoustne, odstavíme ji. Pak utřeme máslo s 5 dkg cukru a po lžičkách přidáváme vychladlou jíšku. Třeme, až krém hodně nabude.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!