Velikonoční roláda s kopřivami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 50 g slanina sůl 4 dl vývar 2 ks vejce 1 ks cibule 1 ks kuře pepř 1 hrst mladé lístky kopřiv 0.5 hrstě zelená petrželka 1-2 lžíce horčice 1 lžíce hladká mouka olej nebo sádlo
Postup Velikonoční roláda s kopřivami recept
Postup přípravy receptu
-
Kuře si očistíme a vykostíme. Ostrým nožem jej nařízneme na zádech podél páteře. Opatrně postupným lehkým odřezáváním sejmeme maso ze žeber, a pak vykostíme také stehna a křídla.
Vykostěný plát masa položíme na potravinovou folii kůží dospodu. Maso osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
Omyjeme, nakrájíme a spaříme kopřivy. Nakrájíme si nadrobno slaninu, pořádně ji orestujeme a na ní pak orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme zpracované kopřivy. Krátce dusíme. Přidáme rozšlehaná vejce a mícháme do zhoustnutí. Necháme vychladnout.
Směs narovnáme na připravený plát masa a posypeme jej posekanou petrželkou. Nakonec plát pomocí potravinářské folie smotáme do rolády a pokud možno úhledně převážeme provázkem.
Na pekáči si rozpálíme olej, nejlépe sádlo, a roládu v něm pořádně opečeme ze všech stran. Když máme orestováno, podlijeme vývarem a pečeme v troubě asi hodinu. Samozřejmě během pečení podléváme podle potřeby vývarem nebo vodou a roládu přeléváme vypečenou šťávou.
Upečenou roládu vyjmeme z pekáče a uchováme v teple. Moukou rozkvedlanou ve vodě zahustíme vypečenou šťávu a povaříme.
Podáváme s bramborem či kaší a přeléváme omáčkou. Roládu můžeme podávat i studenou.