Velikonoční roláda s kopřivami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

50 g slanina
sůl
4 dl vývar
2 ks vejce
1 ks cibule
1 ks kuře
pepř
1 hrst mladé lístky kopřiv
0.5 hrstě zelená petrželka
1-2 lžíce horčice
1 lžíce hladká mouka
olej nebo sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Kuře si očistíme a vykostíme. Ostrým nožem jej nařízneme na zádech podél páteře. Opatrně postupným lehkým odřezáváním sejmeme maso ze žeber, a pak vykostíme také stehna a křídla.

  2. Vykostěný plát masa položíme na potravinovou folii kůží dospodu. Maso osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.

  3. Omyjeme, nakrájíme a spaříme kopřivy. Nakrájíme si nadrobno slaninu, pořádně ji orestujeme a na ní pak orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme zpracované kopřivy. Krátce dusíme. Přidáme rozšlehaná vejce a mícháme do zhoustnutí. Necháme vychladnout.

  4. Směs narovnáme na připravený plát masa a posypeme jej posekanou petrželkou. Nakonec plát pomocí potravinářské folie smotáme do rolády a pokud možno úhledně převážeme provázkem.

  5. Na pekáči si rozpálíme olej, nejlépe sádlo, a roládu v něm pořádně opečeme ze všech stran. Když máme orestováno, podlijeme vývarem a pečeme v troubě asi hodinu. Samozřejmě během pečení podléváme podle potřeby vývarem nebo vodou a roládu přeléváme vypečenou šťávou.

  6. Upečenou roládu vyjmeme z pekáče a uchováme v teple. Moukou rozkvedlanou ve vodě zahustíme vypečenou šťávu a povaříme.

  7. Podáváme s bramborem či kaší a přeléváme omáčkou. Roládu můžeme podávat i studenou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!