Velikonoční hlavička se špenátem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
2-3 ks vejce
strouhanka
200 ml mléko
mletý pepř
muškátový květ
máslo na vymaštění
1 ks jarní cibulka
2 ks uzené kuřecí stehno
0.5 balíčku mražený listový špenát
0.5 balíčku máslový velký toustový chléb

Postup přípravy receptu

  1. Uzená kuřecí stehna omyjeme a dáme vařit do studené vody. Jakmile přejdou varem vypneme, vyndáme je z vývaru a necháme vystydnout. Asi 2 lžíce vývaru odebereme a dáme do něj rozpustit špenát. Upozorňuji, že existují i uzená kuřecí stehna s paprikou, ta se však do nádivky nehodí, zkazila by se chuť. Jarní cibulku nasekáme najemno.

  2. Než se stehna uvaří, nakrájíme si toustový chléb na kostičky a zalijeme ho žloutky rozmíchanými v osoleném mléce. Použijeme větší mísu na těsto. Bílky oddělíme do nádoby na sníh, přidáme špetku soli.

  3. Stehna stáhneme z kůže, vykostíme a maso nakrájíme na drobné kostičky. Přidáme ho do mísy spolu s vychladlým špenátem a cibulkou, okořeníme pepřem a muškátovým květem. Vše dobře promícháme. Ušleháme tuhý sníh z bílků a opatrně promícháme s připravenou směsí.

  4. Pečící formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou. Připravenou formu naplníme velikonoční hlavičkou se špenátem. Hlavičku se špenátem pečeme zvolna při 180 °C do křupava asi 45 minut.

  5. Upečenou velikonoční hlavičku se špenátem necháme trochu vychladnout, nakrájíme a můžeme podávat. Hlavička je dobrá s kaší, brambory a jinak upravenými brambory. Hlavičku se špenátem studené s chlebem a salátem jako večeři. Salát doporučuji červený - např. ředkvičkový.

  6. Velikonoční hlavičku můžeme obměnit. Zhruba 2 hrsti kopřiv nasekáme a spaříme v uzeném vývaru. Z brokolice odkrojíme růžičky a spaříme ve vývaru.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!