Velikonoční dort recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vymazání formy
těsto
6 ks vejce
340 g cukr moučka
180 g polohrubá mouka
krém
150 g máslo
2 ks žloutek
250 ml mléko
100 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
20 g bramborová moučka
poleva
1 ks pomeranč
200 g cukr moučka
na ozdobu
pomeranč

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme do tuhého sněhu a zašleháme do něj 100 g moučkového cukru. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do pěny.

  2. Sníh společně s moukou opatrně spojíme se žloutkovou pěnou.

  3. Troubu předehřejeme na 170°C, dortovou formu vymažeme a vysypeme.

  4. Připravenou hmotu nalijeme do dortové formy a zvolna upečeme.

  5. Mezitím si připravíme krém. Do mléka vmícháme žloutky, bramborovou moučku, vanilkový cukr a vyšleháme v parní lázni. Po odstavení šleháme do vychladnutí. Pak utřeme máslo s cukrem a vše opatrně spojíme.

  6. Upečený a vychladlý dort rozkrojíme na tři díly a spojíme krémem.

  7. Šťávu z pomeranče utřeme s moučkovým cukrem a vzniklou polevou potřeme povrch dortu tak, aby po stranách stékaly krápníky. Dort zdobíme dílky pomeranče.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!