Velikonoční dort recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- tuk na vymazání formy hrubá mouka na vymazání formy těsto 6 ks vejce 340 g cukr moučka 180 g polohrubá mouka krém 150 g máslo 2 ks žloutek 250 ml mléko 100 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 20 g bramborová moučka poleva 1 ks pomeranč 200 g cukr moučka na ozdobu pomeranč
Postup Velikonoční dort recept
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme do tuhého sněhu a zašleháme do něj 100 g moučkového cukru. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do pěny.
Sníh společně s moukou opatrně spojíme se žloutkovou pěnou.
Troubu předehřejeme na 170°C, dortovou formu vymažeme a vysypeme.
Připravenou hmotu nalijeme do dortové formy a zvolna upečeme.
Mezitím si připravíme krém. Do mléka vmícháme žloutky, bramborovou moučku, vanilkový cukr a vyšleháme v parní lázni. Po odstavení šleháme do vychladnutí. Pak utřeme máslo s cukrem a vše opatrně spojíme.
Upečený a vychladlý dort rozkrojíme na tři díly a spojíme krémem.
Šťávu z pomeranče utřeme s moučkovým cukrem a vzniklou polevou potřeme povrch dortu tak, aby po stranách stékaly krápníky. Dort zdobíme dílky pomeranče.