Portugalské dýňové knedlíčky - bilharacos recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 10 dkg cukr 1 špetka sůl 3 ks vejce 1/2 ks pomeranč 10 dkg ořechy 15 dkg cukr moučka 1 ks dýně 5 dkg mletá skořice 30 dkg hladká mouka 1/2 l olej na smažení 1 lžíce portské víno
Postup Portugalské dýňové knedlíčky - bilharacos
Postup přípravy receptu
-
Dýni oloupeme a zbavíme jader, až nám zůstane jen čistá, sytě oranžová dužnina, kterou nakrájíme na menší kousky a uvaříme doměkka. Dobře uvařenou dýni osušíme a rozmačkáme, nejlépe přes síto, abychom dosáhli opravdu jemné konzistence těsta. Necháme delší dobu odkapat, abychom z dýně dostali co nejvíc vody
Dýni smícháme s vejci, cukrem, moukou, špetkou soli, vymačkanou šťávou z pomeranče a nastrouhanou pomerančovou kůrou, přidáme portské víno a nasekané nebo mleté ořechy. Vše dobře promícháme a necháme trochu odpočinout. Do těsta je možné přidat kypřící prášek pro větší nadýchanost těsta, ale není to nezbytně nutné
Poté z těsta lžící tvoříme menší kuličky či bochánky, které vkládáme do vyšší vrstvy vroucího oleje a smažíme dozlatova
Dýňové knedlíčky bilharacos vyndáme a pokládáme opatrně na ubrousek, aby z koblížků vyteklo co nejvíce tuku. Na závěr ještě horké bilharacos obalujeme v cukru smíchaném se skořicí
Portugalské dýňové knedlíčky - bilharacos podáváme na svátečním stole spolu se sklenkou portského vína.