Vegetariánské boloňské špagety recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

8 stroužků česnek
1 ks cibule
1 ks mrkev
1 konzerva rajčatový protlak
0 balíčků špagety
1 kostka bujón bio
1 balíček sójové maso - granulát
podle chuti
sůl
cukr krystal
koření na špagety
mletý černý pepř
podle potřeby
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Úprava sóji před vařením. Do konvice dáme uvařit 1 l vody. Do mísy vložíme bujón (nejlépe BIO - neobsahuje éčka), 2 lžičky soli (nejlépe mořské), zhruba 2 - 3 lžičky koření na špagety (ideálně bez glutamanu sodného, bez soli). Dále vhodíme celý balíček sóji. Zalijeme vařící vodou, přikryjeme poklicí, dobře promícháme a necháme minimálně půl hodiny odstát.

  2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme.

  3. Mrkev očistíme a nastrouháme na jemno.

  4. Necháme rozehřát pánev s olivovým olejem. Lepší je uzavíratelná pánev s poklicí. Přidáme cibuli a restujeme, ale ne do hněda! Dále přidáme prolisovaný česnek a k závěru restování přidáme nastrouhanou mrkev.

  5. Do hrnce dáme vařit špagety podle návodu. Nejlepší jsou celozrnné špagety, které jsou zdravé a výživnější než ty klasické. Do špaget můžeme přidat olivový olej (asi 2 kapky), aby se špagety nelepily.

  6. Ze sójového masa odstraníme vodu, kterou přelijeme do jiné nádoby - mísy nebo misky. Voda ze sóji nám poté pomůže k dochucení omáčky. Ze sóji vymačkáme co nejdůkladněji vodu, poté sóju přidáme na pánev a zakápneme olivovým olejem.

  7. Při restování sóji můžeme odložit sójovou směs na jednu stranu pánve, na druhou nalijeme olivový olej (může být i ovocný olivový olej, dodá omáčce šmrnc) a potom na olej dáme z druhé strany mírné množství sóji, po nějaké chvíli znovu rozprostřeme po celé pánvi. Tento proces opakujeme i na druhé straně.

  8. Když sója získá hnědší barvu, přidáme rajský protlak. Skleničku od rajského protlaku naplníme vodou ze sóji, protřepeme, vylijeme na pánev a opakujeme proces ještě dvakrát. Dále přidáme zbylou vodu podle toho, jak chceme mít omáčku hustou. Vegetariánskou boloňskou omáčku osladíme 2 lžícemi cukru a důkladně promícháme. Pokud má někdo rád ostřejší, může přidat pepř podle chuti. Omáčku povaříme, zaklapneme poklicí, vypneme a necháme dojít.

  9. Vegetariánské boloňské špagety podáváme pokud možno ihned teplé.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!