Vegetariánská dršťková polévka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
2 stroužky česnek
4 lžíce olej
1 lžička sůl
1 ks cibule
1 lžička kmín
1 l voda
300 g hlíva ústřičná
3 ks kořenová zelenina
0 lžic mletá sladká paprika
2 lžíce hotová jíška
0 lžiček celý černý pepř
0 lžiček mletá pálivá paprika
0 hrstí sušená majoránka
Postup Vegetariánská dršťková polévka recept
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si veškeré suroviny na polévku. Jednu větší cibuli po oloupání nakrájíme na kostičky. Hlívu natrháme po vláknech na nudličky asi půl cm široké, delší překrájíme asi na 5 cm. Očistíme si kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a nakrájíme na nudličky asi půl cm.
Cibuli osmažíme dorůžova na rozpáleném oleji, přidáme hlívu, necháme vypařit vodu a zasypeme polovinou polévkové lžíce sladké a kávovou lžičkou pálivé papriky, přidáme kmín podle chuti. Základ na vegetariánskou dršťkovou zamícháme, necháme chvilku zpěnit a zalijeme horkou vodou. Pokud dršťkovou polévku nepřipravujeme pro vegetariány, můžeme místo vody použít masový vývar. Přidáme připravenou kořenovou zeleninu, osolíme, opepříme, zasypeme hrstkou v dlaních promnuté majoránky a necháme chvíli vařit. Pak dršťkovou zahustíme hotovou nebo připravenou jíškou. Přidáme prolisovaný česnek a povaříme, až je vše měkké. Polévku dochutíme podle potřeby a chuti.
Na talíři zasypeme vegetariánskou dršťkovou polévku zelenou petrželkou nebo libečkem a podáváme nejlépe s pečivem.