Veganský kopřivový špenát recept

Apetit Recepty omáčky

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
olej
sůl
1 ks cibule
1 ks mrkev
1 miska kopřivy
mletý pepř
3 lžičky hladká mouka
3 špetky muškátový oříšek
0,33 balíčků veganská smetana
1 lžička sypké polévkové koření

Postup přípravy receptu

  1. Natrháme si dvoulitrovou misku kopřiv. Kopřivy omyjeme a i s jemnějšími kousky stonku dáme do kastrolku, zalijeme vroucí vodou a asi minutu vaříme. Pak kopřivy sítem vybereme, mírně vymačkáme a necháme chvilku zchladnout

  2. Mezitím si očistíme větší cibuli, česnek a mrkev. Cibuli s mrkví nakrájíme nadrobno. Česnek utřeme. Pak na prkénku pokrájíme kopřivy, na oleji zpěníme cibulku, přidáme mrkev a chvilku smažíme. Přidáme pokrájené kopřivy, trochu pepře, asi 3 špetky muškátového oříšku, česnek, sypké polévkové koření, promícháme, přidáme trochu vody z kopřiv a 3 minuty dusíme. Pak vmícháme veganskou smetanu s třemi lžičkami hladké mouky, necháme přejít varem a je hotovo

  3. Na fotce je veganský kopřivový špenát s bramborami, které jsem uvařila i se slupkou a pak je i se slupkou a kmínem opekla na pánvi. Jinak je dobrý i s bramborami vařenými normálně, bramborovou kaší či knedlíkem

  4. Tip: Vodu z vaření nevyléváme. Je v ní spousta cenných látek. Dá se pít jako kopřivový čaj, ale já ji používám i na opláchnutí obličeje a na vlasy. A pokud jí mám nadbytek, protože z kopřiv nyní vařím hodně, tak naředěnou zalévám kytky. Pokud jí kytky i pokropíte, odradí to navíc pár škůdců.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!