Veganský kopřivový špenát recept
Apetit Recepty omáčkySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek olej sůl 1 ks cibule 1 ks mrkev 1 miska kopřivy mletý pepř 3 lžičky hladká mouka 3 špetky muškátový oříšek 0,33 balíčků veganská smetana 1 lžička sypké polévkové koření
Postup Veganský kopřivový špenát
Postup přípravy receptu
-
Natrháme si dvoulitrovou misku kopřiv. Kopřivy omyjeme a i s jemnějšími kousky stonku dáme do kastrolku, zalijeme vroucí vodou a asi minutu vaříme. Pak kopřivy sítem vybereme, mírně vymačkáme a necháme chvilku zchladnout
Mezitím si očistíme větší cibuli, česnek a mrkev. Cibuli s mrkví nakrájíme nadrobno. Česnek utřeme. Pak na prkénku pokrájíme kopřivy, na oleji zpěníme cibulku, přidáme mrkev a chvilku smažíme. Přidáme pokrájené kopřivy, trochu pepře, asi 3 špetky muškátového oříšku, česnek, sypké polévkové koření, promícháme, přidáme trochu vody z kopřiv a 3 minuty dusíme. Pak vmícháme veganskou smetanu s třemi lžičkami hladké mouky, necháme přejít varem a je hotovo
Na fotce je veganský kopřivový špenát s bramborami, které jsem uvařila i se slupkou a pak je i se slupkou a kmínem opekla na pánvi. Jinak je dobrý i s bramborami vařenými normálně, bramborovou kaší či knedlíkem
Tip: Vodu z vaření nevyléváme. Je v ní spousta cenných látek. Dá se pít jako kopřivový čaj, ale já ji používám i na opláchnutí obličeje a na vlasy. A pokud jí mám nadbytek, protože z kopřiv nyní vařím hodně, tak naředěnou zalévám kytky. Pokud jí kytky i pokropíte, odradí to navíc pár škůdců.