Vánoční halibut recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

česnek
sůl
máslo
petrželka
brambory
celer
pažitka
tymián
hořčice
rozmarýn
citron
mrkev
petržel
šalotka
oregano
olivový olej
rostlinný olej
mletý černý pepř
filety halibuta

Postup přípravy receptu

  1. Z pečicího papíru vystřihneme kolečko podle velikosti pánve, složíme ho do trojúhelníku a malý kousek špičky odstřihneme. Papír rozložíme do pánve a zalijeme olivovým olejem. Olej se dostane i pod papír a ten drží na svém místě

  2. Oleje musí být celkem dost, aby se do něj kousky ryby ponořily. Do pánve přihodíme stroužek česneku, snítku tymiánu, rozmarýnu a oregana a zahřejeme na 60 °C. Mezitím rozpálíme troubu na 80 °C

  3. Halibuta nakrájíme na stejně velké kousky, osolíme a položíme do oleje. Pánev dáme do trouby a pomalu pečeme. Ryba se nemůže přepéct, olej ji chrání, takže máme čas na přípravu přílohy

  4. Na přílohu použijeme klasické suroviny jako k přípravě bramborového salátu: V pánvi na rostlinném oleji a kousku másla necháme opéct plátky uvařených brambor. V jiném kastrůlku rozehřejeme olej a orestujeme na něm nasekanou šalotku, uvařenou mrkev, petržel a celer, vše nakrájené na malé kostičky. Ochutíme čerstvou petrželkou

  5. Když jsou brambory orestované dozlatova, zasypeme je nasekanou pažitkou a stáhneme z ohně. Jakmile je vše hotovo, můžeme vyndat rybu. Trošku olivového oleje nalijeme do malé misky, přidáme lžíci hořčice a nasekanou pažitku a promícháme. Z citronu vyřízneme filátka a ze zbytku vymačkáme citronovou šťávu do mističky k hořčici

  6. Vánočního halibuta můžeme servírovat: doprostřed talíře dáme plátky brambor, vedle orestovanou zeleninu, pokapeme horčičným dresingem a navrch položíme plátky halibuta. Naposledy osolíme hrubou solí a na každý kousek ryby položíme filátko z citronu

  7. Zdroj: iPrima.cz - Teď vaří šéf!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!