Vánoční cop recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
100 g máslo
3 ks žloutek
250 ml mléko
50 g droždí
50 g cukr krupice
1 lžíce cukr krupice
1 lžíce hladká mouka
500 g polohrubá mouka
1 lžíce citronová šťáva
nádivka
2 ks vejce
150 g čokoláda
100 g cukr moučka
150 g mleté ořechy
na potření
1 ks vejce
na ozdobu
50 g mandle

Postup přípravy receptu

  1. Z mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek a necháme jej vzejít. Čokoládu nastrouháme a ořechy umeleme. Mandle nasekáme.

  2. Z mouky, cukru, špetky soli, rozpuštěného másla, žloutků, citronové šťávy a vzešlého kvásku si připravíme těsto, které dobře propracujeme a necháme na teplém místě vykynout.

  3. Všechny ingredience na nádivku spojíme dohromady. Pokud je nádivka moc hustá, rozředíme ji částí bílků, které nám zbyly z přípravy těsta.

  4. Vykynuté těsto rozdělíme na tři části. Každý díl rozválíme na placku, potřeme nádivkou, stočíme do pramenů a z těch pak upleteme klasický cop.

  5. Troubu předehřejeme na 180°C, plech vymastíme. Upletený vánoční cop na něj přendáme, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi a zvolna upečeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!