Vánoční bomba recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 l mléko 1 balíček piškoty 12 lžiček cukr krystal 2 balíčky vanilkový pudink 2 sklenice borůvkový kompot těsto 4 ks vejce 0.5 balíčku prášek do pečiva 4 lžíce cukr moučka 1 ks vanilkový cukr 4 lžíce polohrubá mouka podle potřeby rum na ozdobu mandarinky 2 ks vanilkový cukr 2 kelímky smetana ke šlehání čokoládová rýže
Postup Vánoční bomba recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si upečeme piškot. Celá vejce spolu s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do husté pěny. Po částech přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C dorůžova. Až je piškot hotový, vyklopíme ho na desku, sundáme papír a necháme vychladnout.
Připravíme si velkou skleněnou nebo plastovou mísu, do níž budeme dezert vrstvit. Vnější okraj mísy přiložíme na upečený piškot a vykrojíme kruh o stejném průměru. Šťávu z borůvkových kompotů slijeme a uschováme pro pozdější použití, borůvky necháme okapat. Z litru mléka a 2 pudinkových prášků uvaříme podle návodu na obalu pudink.
Skleněnou mísu vypláchneme studenou vodou, nalijeme trochu uvařeného pudinku a na něj položíme malý kruh vykrojený z upečeného piškotu. Ten polijeme šťávou z borůvkového kompotu smíchanou s rumem. Poléváme vydatně, jinak bude piškot moc suchý. Na politý piškot naskládáme vrstvu kompotovaných borůvek, opět zalijeme pudinkem a tak pokračujeme, až naplníme celou mísu. Končíme velkým piškotovým kruhem, který také dostatečně přelijeme. Necháme v chladu uležet do druhého dne.
Druhý den si připravíme velký talíř nebo tác, na který dezert vyklopíme. Pokud nám nepůjde vyklopit, nožem s tenkou čepelí odřízneme okraje od stěn mísy a lehce zatřeseme, dáváme pozor, abychom nepoškodili celistvost dezertu. Vánoční bombu potřeme smetanou ke šlehání, kterou jsme vyšlehali s vanilkovým cukrem, a zdobíme čokoládovou rýží a dílky mandarinek. Uložíme do chladu.
Je dobré bombu pravidelně kontrolovat a pomocí brčka odsávat šťávu a rum, která z ní teče. Z toho důvodu také pokládáme talíř s ní např. na plech, aby šťáva nevytekla na podlahu.
U nás v rodině podáváme vánoční bombu na Štědrý den po večeři, až nám trochu vytráví. Nikdy ji nekrájíme - každý dostane svou lžičku a dlabeme všichni společně.