Vánočka od babičky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

15 dkg cukr
1 lžička sůl
2-3 ks žloutek
0.4 l mléko
15 dkg tuk
2 hrstě rozinky
mandle
4 dkg droždí
1 balíček vanilkový cukr
citronová kůra
kandované ovoce
0.8 kg polouhrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prohřejeme. Připravíme kvásek z droždí, koflíku mléka a lžičky cukru. V míse utřeme tuk, žloutky, koření, a pak přidáme kvásek, ostatní vlažné mléko a přidáváme do částech osolenou mouku. Vypracujeme nejprve vařečkou tuhé těsto, pak je přendáme na ohřátý vál a rukama dobře uhněteme. Těsto dáme na teplé místo vykynout.

  2. Z těsta vyválíme silný váleček, který rozdělíme na 9 dílů. Každý díl vyválíme na nepomoučněném vále a splétáme tak, že začneme od středu. Nejprve ze 4, střed trochu zploštíme. Na něj položíme cop ze 3 dílů a navrch ze dvou dílů. Z horního dílu upevníme konec asi 5 cm od sebe pod vánočku.

  3. Vánočku necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi, rozinkami a kandovaným ovocem. Vánočku od babičky pečeme ve středně předehřáté troubě asi 3/4 hodiny.

  4. Upečenou vánočku od babičky necháme trochu vychladnout a můžeme se do ní pustit. Nejlepší je teplá vánočka s máslem.

  5. Další skvělé vánoční recepty najdete zde


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!