Jemná roláda recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 2 lžíce cukr 4 ks vejce 2 lžíce kakao 1/2 l mléko čokoláda 4 lžíce cukr krupice 4 lžíce hrubá mouka 4 lžíce vlažná voda 4 lžíce malinový džem 150 g Rama 1 balíček vanilkový pudinkový prášek
Postup Jemná roláda
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme těsto. Oddělíme bílky od žloutků. Bílky našleháme v tuhý sníh a na chvíli odstavíme. Žloutky našleháme s cukrem, přidáme vlažnou vodu a nakonec hrubou mouku promíchanou s kakaem. Do těsta pomalu vmícháme našlehaný sníh
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v horkovzdušné troubě 15 - 20 minut při 150 °C
Po vyjmutí z trouby plech přikryjeme utěrkou a plát na ni překlopíme. Stočíme plát do utěrky i s papírem a necháme ho vychladnout
Příprava krému: Před dopečením těsta si uvaříme podle návodu vanilkový pudink. Lze použít napůl vodu a mléko, pudink nesladíme. Po uvaření necháme pudink dobře vychladnout. V míse našleháme tuk s cukrem, po lžících přidáváme studený pudink. Lze přidat lžíci rumu nebo vaječného koňaku
Vychladlé těsto na roládu rozbalíme. Plát ponecháme na utěrce a opatrně sundáme papír. Plát těsta potřeme džemem, poté hotovým krémem a část krému si necháme na potření rolády
Stočíme potřený plát do rolády a přendáme z utěrky na servírovací tác. Jemnou roládu potřeme zbývajícím krémem a posypeme strouhanou čokoládou. Před servírováním uložíme jemnou roládu v chladu.