Valašské frgále recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
125 g máslo
50 g máslo
1 lžíce rum
2 ks žloutek
2 ks žloutek
1/4 l mléko
mléko
35 g droždí
2 kostky tvaroh
200 g povidla
75 g cukr moučka
2 - 3 lžíce cukr moučka
1 lžíce cukr moučka
cukr moučka
1 ks vanilkový cukr
citronová kůra
500 g polohrubá mouka
200 g mletý mák
mleté piškoty

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. K tomu přidáme vykynutý kvásek a ostatní suroviny. Těsto necháme kynout asi 2 - 3 hodiny

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 - 4 bochánky, každý rozválíme do tvaru a velikosti frgálu. Okraje frgálu se pokusíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Frgál potřeme náplní a ozdobíme mandlemi, rozinkami podle fantazie. Nakonec frgál můžeme posypat drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo v poměru 2:2:1). Necháme ještě chvíli dokynout a okraje potřeme tukem - třeba máslem. Valašské frgále pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut

  3. Opravdový frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Hned po vytažení z trouby okraje opět potřeme tukem, jsou pak měkčí. Po upečení a krátkém vychladnutí můžeme frgál omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum

  4. Rada na závěr. Je dobré vyválet frgále až těsně před tím, než je dáme do trouby. Když je necháme ještě třeba půl hodiny stát, nakynou a nebudou z nich tak úzké plátky

  5. Náplně. Maková: asi 200g máku spaříme v mléku s cukrem. Dosladíme moučkovým cukrem a zahustíme drcenými piškoty. Tvarohová: Na jeden a půl frgálu smícháme 2 - 3 lžíce cukru, vanilkový cukr a asi 50 g másla. Přidáme 2 tvarohy (kostky) a 2 žloutky, popř. rozředíme trochou mléka. Povidlová: Smícháme asi 200g povidel, 1 vrchovatou lžíci moučkového cukru a asi 1 lžíci rumu v případě, že jsou povidla moc hustá i víc.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!