Univerzální papriková směs recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
1 lžíce sůl
1 kg cibule
0 kg cuketa
0 kg rajče
7 dl kečup
2 lžičky koření na čínu
1 kg červená paprika
0 kg červená kapie
1 lžička mletý černý pepř
150 g želírovací cukr
2 dl slunečnicový olej na smažení
100 g tomatový protlak
1 lžička nakládací směs na ovoce za studena
podle chuti
citronová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Veškerou zeleninu očistíme.

  2. Ve vyšším hrnci rozpálíme olej a lehce na něm podusíme cibuli pokrájenou na menší kostičky. Přidáme papriky a oloupanou cuketu (pokrájené na plátky 2 x 2 cm), přidáme koření, sůl a vše dusíme 15 minut. Poté přidáme rajčata nakrájená na kostičky a dusíme dalších 5 minut.

  3. Podušenou směs lehce rozmixujeme tyčovým mixérem na hrubší kaši. Do této zeleninové kaše přidáme kečup, protlak, želírovací cukr, lžičku prášku na konzervování zeleniny za studena a vše za neustálého míchání 5 minut vaříme. V této době směs dochutíme citronovou šťávou a cukrem tak, aby směs měla paprikovou lehce nasládlou a v pozadí jemně kysele navinulou chut.

  4. Dochucenou paprikovou směs dáme ještě horkou do menších skleniček, uzavřeme a necháme vychladnout víčkem dolů, směs nám takto ošetřená vydrží minimálně 2 roky. Pro pálivou směs použijeme 3/4 kg pálivých paprik a 1/5 kg sladkých paprik.

  5. Z tohoto množství je cca 18 - 20 2 dl skleniček. Univerzální papriková směs se používá za studena.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!