Univerzální papriková směs recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr 1 lžíce sůl 1 kg cibule 0 kg cuketa 0 kg rajče 7 dl kečup 2 lžičky koření na čínu 1 kg červená paprika 0 kg červená kapie 1 lžička mletý černý pepř 150 g želírovací cukr 2 dl slunečnicový olej na smažení 100 g tomatový protlak 1 lžička nakládací směs na ovoce za studena podle chuti citronová šťáva
Postup Univerzální papriková směs recept
Postup přípravy receptu
-
Veškerou zeleninu očistíme.
Ve vyšším hrnci rozpálíme olej a lehce na něm podusíme cibuli pokrájenou na menší kostičky. Přidáme papriky a oloupanou cuketu (pokrájené na plátky 2 x 2 cm), přidáme koření, sůl a vše dusíme 15 minut. Poté přidáme rajčata nakrájená na kostičky a dusíme dalších 5 minut.
Podušenou směs lehce rozmixujeme tyčovým mixérem na hrubší kaši. Do této zeleninové kaše přidáme kečup, protlak, želírovací cukr, lžičku prášku na konzervování zeleniny za studena a vše za neustálého míchání 5 minut vaříme. V této době směs dochutíme citronovou šťávou a cukrem tak, aby směs měla paprikovou lehce nasládlou a v pozadí jemně kysele navinulou chut.
Dochucenou paprikovou směs dáme ještě horkou do menších skleniček, uzavřeme a necháme vychladnout víčkem dolů, směs nám takto ošetřená vydrží minimálně 2 roky. Pro pálivou směs použijeme 3/4 kg pálivých paprik a 1/5 kg sladkých paprik.
Z tohoto množství je cca 18 - 20 2 dl skleniček. Univerzální papriková směs se používá za studena.