Mořský ďas ve slaninovém kabátku s šalvějovým rizotem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 50 g máslo 1 ks pomeranč 1 ks šalotka 100 g parmazán 1 ks bobkový list 100 ml bílé víno 50 ml olivový olej 200 g anglická slanina 500 - 600 ml zeleninový vývar 12 ks cherry rajčátka 250 g rýže arborio 1 špetka pepř z mlýnku 1 špetka pepř z mlýnku 1 větvička šalvej 1 lžička olivové olej 12 ks medailónek z filé z mořského ďasa
Postup Mořský ďas ve slaninovém kabátku s šalvějovým rizotem
Postup přípravy receptu
-
Medailónky z očištěného filé z mořského ďasa po 60 g opepříme a zabalíme do anglické slaniny. Vložíme do pekáčku a v troubě předehřáté na 160 °C pečeme cca 15 minut
Šalotku oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Zpěníme ji na oleji, přidáme rýži a krátce orestujeme. Poté zalijeme bílým vínem, přidáme bobkový list a vývar. Necháme vařit pod pokličkou na malém plamenu cca 15 minut. Když je rýže uvařená a tekutina se do rýže vsákla, přidáme parmazán a na jemno nasekanou šalvěj. Promícháme, rizoto v hrnci dáme stranou, přidáme máslo, osolíme a opepříme dle chuti. Naposledy lehce promícháme
Podáváme s pomerančovými segmenty a restovanými cherry rajčátky. Pomeranč oloupeme a z jednotlivých dílků opatrně ostrým nožem vykrájíme filátka - segmenty. Rajčátka krátce orestujeme na rozpáleném olivovém oleji
Mořského ďase ve slaninovém kabátku s šalvějovým rizotem zajímavě naaranžujeme na talíři a podáváme
Zdroj: Svět na pánvi aneb Cesta za Šéfkuchařskou čepicí, vydal Smart Press, 2012
Kuchařka šéfkuchaře Romana Dolejše je odrazem jeho kariéry - každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty.