Mořský ďas ve slaninovém kabátku s šalvějovým rizotem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 špetka sůl
50 g máslo
1 ks pomeranč
1 ks šalotka
100 g parmazán
1 ks bobkový list
100 ml bílé víno
50 ml olivový olej
200 g anglická slanina
500 - 600 ml zeleninový vývar
12 ks cherry rajčátka
250 g rýže arborio
1 špetka pepř z mlýnku
1 špetka pepř z mlýnku
1 větvička šalvej
1 lžička olivové olej
12 ks medailónek z filé z mořského ďasa

Postup přípravy receptu

  1. Medailónky z očištěného filé z mořského ďasa po 60 g opepříme a zabalíme do anglické slaniny. Vložíme do pekáčku a v troubě předehřáté na 160 °C pečeme cca 15 minut

  2. Šalotku oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Zpěníme ji na oleji, přidáme rýži a krátce orestujeme. Poté zalijeme bílým vínem, přidáme bobkový list a vývar. Necháme vařit pod pokličkou na malém plamenu cca 15 minut. Když je rýže uvařená a tekutina se do rýže vsákla, přidáme parmazán a na jemno nasekanou šalvěj. Promícháme, rizoto v hrnci dáme stranou, přidáme máslo, osolíme a opepříme dle chuti. Naposledy lehce promícháme

  3. Podáváme s pomerančovými segmenty a restovanými cherry rajčátky. Pomeranč oloupeme a z jednotlivých dílků opatrně ostrým nožem vykrájíme filátka - segmenty. Rajčátka krátce orestujeme na rozpáleném olivovém oleji

  4. Mořského ďase ve slaninovém kabátku s šalvějovým rizotem zajímavě naaranžujeme na talíři a podáváme

  5. Zdroj: Svět na pánvi aneb Cesta za Šéfkuchařskou čepicí, vydal Smart Press, 2012

  6. Kuchařka šéfkuchaře Romana Dolejše je odrazem jeho kariéry - každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!