Tvarohový koláč se švestkami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžička sůl
66 g máslo
2 ks žloutek
160 ml mléko
0 balení droždí
50 g cukr krupice
1 balení vanilkový cukr
400 g polohrubá mouka
66 g tuk na pečení
drobenka
50 g máslo
50 g cukr krupice
70 g hrubá mouka
1 balení skořicový cukr
náplň
2 lžíce rum
2 ks žloutek
2 lžíce cukr moučka
1 balení vanilkový cukr
250 g měkký tvaroh
náplň 1
švestky
podle potřeby
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtiny. Máslo s tukem na pečení rozpustíme a necháme trochu zchladnout. Mléko mírně ohřejeme, dáme do něj sůl, oba cukry a žloutky a všechno důkladně rozšleháme. Do mísy prosejeme polohrubou mouku.

  2. Mléko rozšleháme se žloutky a rozpuštěným tukem, poté vlijeme do mísy s moukou, rozdrobíme do ní čerstvé droždí (lze použít i droždí sušené, to ale přidáme k mouce) a vypracujeme těsto ručně nebo pomocí kuchyňského robota. V případě potřeby přidáme trochu mouky, aby těsto nebylo příliš řídké. Vypracované těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  3. Tvarohovou náplň vytvoříme smícháním měkkého tvarohu z alobalu, žloutků, rumu, cukru moučka a vanilkového cukru. Dále si připravíme drobenku - rozpustíme máslo, které vmícháme do směsi cukru a hrubé mouky. Podle potřeby přidáme cukr nebo mouku tak, aby vznikly hrudky - hmota nesmí držet u sebe, nesmí se lepit.

  4. Těsto vyválíme a přendáme do vymazané koláčové formy nebo na vymazaný plech a roztáhneme po celé ploše. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, na ni rozložíme švestky a posypeme drobenkou. Koláč se švestkami pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu asi 30 minut.

  5. Tvarohový koláč se švestkami necháme vychladnout a podáváme jako sladké pohoštění, ale je dobrý i na snídani.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!