Turecký koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
100 g máslo
4 ks žloutek
0 dl mléko
4 ks bílek
80 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
220 g polohrubá mouka
1 lžička sušené droždí
na potření
100 g džem
na ozdobu
1 balíček vanilkový cukr
120 g vlašské ořechy
podle potřeby
hrubá mouka na vysypání
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Změklé málo vyšleháme s cukrem moučka do pěny a po jednom všleháme žloutky. Polohrubou mouku smícháme se solí a sušeným droždím. Po lžících sypkou směs lehce vmícháme do žloutkové pěny. Nakonec přilijeme vlažné mléko a vše opět lehce promícháme.

  2. Těsto vylijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Koláč dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20 minut.

  3. Z bílků a jednoho vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Plech s piškotem vytáhneme z trouby a necháme 10 minut zchladnout. Teplý piškot potřeme vrstvou libovolného džemu, ušlehaným sněhem, posypeme ořechy a nakonec zbylým vanilkovým cukrem.

  4. Celý turecký koláč znovu vložíme do trouby a necháme ještě asi 10 minut dopéct. Poté koláč vytáhneme z trouby a před krájením necháme úplně vychladnout.

  5. Turecký koláč nakrájíme a podáváme jako moučník ke svačině s kávou nebo čajem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!