Turecký koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 100 g máslo 4 ks žloutek 0 dl mléko 4 ks bílek 80 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 220 g polohrubá mouka 1 lžička sušené droždí na potření 100 g džem na ozdobu 1 balíček vanilkový cukr 120 g vlašské ořechy podle potřeby hrubá mouka na vysypání máslo na vymazání
Postup Turecký koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Změklé málo vyšleháme s cukrem moučka do pěny a po jednom všleháme žloutky. Polohrubou mouku smícháme se solí a sušeným droždím. Po lžících sypkou směs lehce vmícháme do žloutkové pěny. Nakonec přilijeme vlažné mléko a vše opět lehce promícháme.
Těsto vylijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Koláč dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20 minut.
Z bílků a jednoho vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Plech s piškotem vytáhneme z trouby a necháme 10 minut zchladnout. Teplý piškot potřeme vrstvou libovolného džemu, ušlehaným sněhem, posypeme ořechy a nakonec zbylým vanilkovým cukrem.
Celý turecký koláč znovu vložíme do trouby a necháme ještě asi 10 minut dopéct. Poté koláč vytáhneme z trouby a před krájením necháme úplně vychladnout.
Turecký koláč nakrájíme a podáváme jako moučník ke svačině s kávou nebo čajem.