Kisir - turecký salát z bulguru a zeleniny recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
2 ks rajčata
400 ml voda
3 lžíce citronová šťáva
1 ks červená kapie
5 lžic rajčatová šťáva
0,5 ks salátová okurka
mletá pálivá paprika
čerstvě mletý černý pepř
4 lžíce extra panenský olivový olej
1 svazek čerstvá petrželová nať
4 ks jarní cibulka s natí
250 g bulgur

Postup přípravy receptu

  1. Rajčata omyjeme, překrojíme na polovinu, odstraníme semínka a pokrájíme na malé kostky. Papriku zbavíme jádřince, semínek, žilek, omyjeme a pokrájíme na malé kostky. Okurku omyjeme, neloupeme, odkrojíme konce a pokrájíme na malé kostky. Jarní cibulku očistíme a pokrájíme i s natí na kolečka. Petrželovou nať omyjeme a posekáme na jemno. V misce smícháme rajčatovou šťávu nebo pyré, olivový olej a citronovou šťávu

  2. Do hrnce nasypeme bulgur, zalijeme vroucí vodou, přikryjeme pokličkou a necháme ho napučet a změknout - asi 15 minut. K měkkému bulguru přimícháme směs oleje, rajčatové a citronové šťávy, vmícháme připravenou pokrájenou zeleninu a posekanou petrželovou nať, dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem. Kdo má rád pikantní, může přidat pálivou papriku a salát máme připravený na podávání

  3. Kisir - turecký salát z bulguru a zeleniny podáváme jako samostatné jídlo s Ayranem, což je velmi oblíbený turecký osvěžující nápoj z jogurtu smíchaného se studenou vodou a solí. Kisir ideálně podáváme jako lehké jídlo k obědu či večeři v horkých letních dnech. Kisir také můžeme podávat jen jako salát či chuťovku anebo jako výbornou přílohu ke grilovanému masu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!