Turecký nekynutý jablkový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 ks vejce
125 g máslo
4 lžíce mléko
2 ks jablko
0,5 ks citron
125 g cukr krupice
cukr krupice
1 lžička mletá skořice
mletá skořice
1 balení vanilkový cukr
hladká mouka
1 ks citronová kůra
1 balení kypřící prášek do pečiva
200 g hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme změklé máslo nakrájené na kostky, vanilkový cukr a cukr moučka a vymícháme spolu do pěny. K máslovo-cukrovému krému přidáme dvě celá vejce a spolu vymícháme. K tomuto základu přidáme hladkou mouku, špetku soli, prášek do pečiva, nastrouhanou citronovou kůru z jednoho citronu, lžičku mleté skořice a zapracujeme do těsta

  2. K těstu přidáme šťávu z poloviny citronu, čtyři lžíce studeného mléka a zapracujeme do hmoty. Celé těsto můžeme připravit ručně anebo v kuchyňském robotu. Hotové těsto nalijeme do formy na biskupský chlebíček a urovnáme povrch

  3. Jablka omyjeme, osušíme, neloupeme, zbavíme je stopky, jádřince a pokrájíme na plátky o tloušťce 3 - 4 mm. Plátky jablek na spodní straně obalíme v mouce a rozložíme na povrch těsta. Jablka ještě posypeme mletou skořicí a cukrem moučka

  4. Připravený jablkový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev asi 45 minut, poté vykonáme zkoušku upečení vpíchnutím špejle, pokud zůstane čistá, upečený turecký nekynutý koláč vyjmeme z trouby, necháme vychladnout na mřížce a pokrájíme na porce

  5. Vychladlý turecký jablkový koláč výborně chutná ke kávě anebo horkému čaji. Koláč má osvěžující příjemnou chuť a během pečení se po celé kuchyni line nádherná vůně. Tento jablkový moučník je na přípravu velmi jednoduchý. Turecký nekynutý koláč můžeme podle chuti obohatit rozinkami, opraženými mandlemi, kousky čokolády nebo kandovaným ovocem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!