Třešňový zákusek recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 6 ks vejce 100 g máslo 100 g cukr krupice 100 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 1 ks citronová kůra 120 g polohrubá mouka 100 g tmavá čokoláda krém 180 g smetana 100 g čokoláda náplň 1 270 ml smetana 1 lžíce cukr moučka 3 plátky želatina 4 cl třešňová štáva náplň 2 250 ml smetana 30 g škrobová moučka 300 g třešnový kompot podle potřeby višně na potření višňová šťáva
Postup Třešňový zákusek recept
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si těsto. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Polohrubou nebo hladkou mouku prosejeme. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Máslo, vanilkový cukr, moučkový cukr, sůl a nastrouhanou kůru z bio citronu našleháme do nadýchané pěny. Postupně zašleháváme po jednom žloutku. Přidáme vlažnou čokoládu, prosáté zbylé sypké suroviny a nakonec pevný sníh z bílků. Ten vmícháme velmi jemně. Těsto uhladíme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C zhruba 40 - 50 minut. Hotový korpus necháme vychladnout a poté rozdělíme na 3 díly.
Na krém rozpustíme čokoládu se smetanou ve vodní lázni. Připravíme si první náplň. Želatinu rozpustíme v ledové vodě. Povolenou a vyždímanou želatinu poprášíme moučkovým cukrem, promícháme a rozpustíme v teplé třešňové šťávě. Přidáme našlehanou smetanu.
Na druhou náplň ohřejeme třešňovou kompotovou šťávu s vanilkovým cukrem. Přidáme maizenu, takže trochu zahustíme. Přidáme trochu vody, třešňový džus a provaříme. Směs odstavíme a přidáme třešně s našlehanou smetanou. Společně necháme vychladnout.
První korpus uložíme do dortové formy. Korpus navlhčíme třešňovou nebo višňovou šťávou. Potřeme krémem. Na krém naneseme druhou náplň. První korpus přikryjeme dalším navlhčeným korpusem. Korpus přikryjeme náplní 1 a uzavřeme třetím navlhčeným korpusem. Vrch zákusku potřeme našlehanou smetanou a zákusek uložíme ztuhnout do lednice. Po ztuhnutí ozdobíme třešňový zákusek podle fantazie.
Třešňový zákusek nakrájíme na trojúhelníčky a můžeme podávat.