Zapečené nové brambory recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 - 2 stroužky česnek
2 lžíce olej
sůl
4 ks vejce
2 lžíce máslo
150 ml mléko
250 ml smetana ke šlehání
1 - 2 ks červená cibule
mletý černý pepř
700 g nové brambory
2 lžíce čerstvý rozmarýn
100 g sýr gouda

Postup přípravy receptu

  1. Nové stejně velké brambory řádně omyjeme a vložíme do vroucí osolené vody. Brambory vaříme asi 10 - 12 minut do poloměkka, potom je slijeme a necháme chladnout

  2. Mezitím oloupaný česnek a cibuli nakrájíme na drobné proužky a čerstvý rozmarýn jemně nasekáme. V pánvi rozpustíme máslo s olejem, na kterém necháme cibuli, česnek a rozmarýn zpěnit. V míse rozšleháme vejce se smetanou a mlékem a zálivku podle chuti osolíme a opepříme. Tvrdý sýr jemně nastrouháme

  3. Zchladlé brambory i se slupkou nakrájíme na plátky silné asi 4 mm a opatrně je promícháme s orestovanou cibulovou směsí. Vše rozložíme v tenčí vrstvě do pekáče, zalijeme vaječnou zálivkou a posypeme sýrem. Nové brambory pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 30 minut dozlatova

  4. Zapečené nové brambory můžeme podávat jako sytou přílohu k lehčím pokrmům jako jsou ryby, ale i jako samostatný chod se zeleninovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!