Třešňové lívanečky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks vejce
0.5 kostky droždí
375 ml podmáslí
240 lžic cukr krupice
170 g hladká mouka
80 g hrubá mouka
50 g tuk (máslo)
omáčka
1 lžíce solamyl
1-2 lžíce cukr krupice
0.5 lžičky citronová kůra
0.5 ks celá skořice
1 sklenice třešňový kompot
na ozdobu
4 lžíce zakysaná smetana
podle potřeby
olej (přeškvařené máslo)

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme oba druhy mouky, uděláme důlek do kterého rozdrobíme droždí a zasypeme cukrem. Přilijeme 125ml vlažného podmáslí, zlehka promícháme s trochou mouky a v teple necháme vykynout.

  2. Třešně necháme okapat. Solamyl promícháme se 2 lžícemi šťávy. Ostatní šťávu smícháme se skořicí, citronovou kůrou a cukrem a přivedeme k varu. Vmícháme solamyl a provaříme. Přidáme třešně, promícháme a necháme vychladnout.

  3. Elektrickým šlehačem promícháme rozměklý tuk, zbylé podmáslí, vejce a špetku soli. Směs přidáme k těstu a promícháme.

  4. Na rozpáleném oleji dozlatova usmažíme 16 lívanečků.

  5. Lívanečky podáváme přelité třešňovou omáčkou ozdobené kopečkem smetany.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!