Timpana recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 4 ks vejce 5 ks cibule 5 ks rajče 150 g parmazán 2 balíčky listové těsto 200 g mleté hovězí maso 250 ml voda na podlití 2 ks vejce natvrdo 300 g mleté vepřové maso mletý černý pepř 500 g makarony 100 g kuřecí játra 1 konzerva malý rajský protlak
Postup Timpana
Postup přípravy receptu
-
Cibuli a česnek nakrájíme na plátky a osmažíme na oleji. Přidáme mletou směs z masa a jater, necháme chvíli smažit. Přidáme nakrájená rajčata, protlak a podlijeme. Dusíme do vypaření vody a poté podle chuti dosolíme
Makarony nebo jiné těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, slijeme a smícháme s posekanými vejci, které jsme si předem uvařili natvrdo. Dochutíme solí a pepřem
Vybereme vhodnou nádobu, ve které budeme Timpanu péci (dortová forma, pekáč, apod.). Listové těsto zpracujeme a rozdělíme na 2 nestejně velké díly - jedním vystelte dno a boky nádoby (vymaštěné, vysypané proti připečení) a druhé si nechejte rozválené na zaklopení. Do takto připravené formy dáme polovinu vychladlých makaronů, polovinu masové směsi, zalijeme necelou polovinou rozšlehaných vajec (trochu si necháme na potření) a zasypeme polovinou sýra. Další vrstvy uděláme obdobně - polovina vychladlých makaronů, polovina masové směsi, zalijeme necelou polovinou rozšlehaných vajec a zasypeme polovinou sýra. Pak celé zakryjeme druhou částí těsta a potřeme zbytkem rozšlehaných vajec. Podle tvaru nádoby uděláme do těsta jeden či více otvorů pro únik páry
Timpanu vložíme do předem vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme asi hodinu, až povrch pěkně zhnědne
Timpana se krájí jako dort a podáváme ji zásadně teplou!