Tatarský biftek Habunda recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

9-11 ks žloutek
50-90 g cibule
1 kg zadní hovězí kýta
podle chuti
sůl
hořčice
30-70 ml sójová omáčka
mletá sladká paprika
mletý černý pepř
chilli omáčka

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí zadní bez kosti očistíme, pořádně odblaníme, nakrájíme na plátky silné asi 1 cm, dáme do sáčku a necháme aspoň 24 hodin v mrazáku při mínus 20 °C. Zhruba 15 hodin dříve než chceme tatarák dělat, vytáhneme maso z mrazáku a necháme přírodně rozmrazit, tedy nenamáčet do horké vody a ani nedávat do mikrovlnné trouby. Prostě maso vytáhneme z mrazáku, dáme na talíř nebo mísu a necháme rozmrznout.

  2. Jeden fígl - každý plátek dáme zvlášť do sáčku a sáčky od sebe do mrazáku. Potom bude stačit vytáhnout před uděláním asi 3 - 4 hodiny a mělo by to rozmrznout bez problémů.

  3. Jakmile bude maso rozmrzlé, tak ho opět omyjeme, osušíme utěrkou a nakrájíme na kostky o rozměru 1 x 1 cm. Mlýnek na maso to potom bere lépe. Když máme maso nakrájené, tak ho pomeleme alespoň třikrát. Takže po prvním přemletí přemeleme podruhé a potom potřetí. Všechno maso dáme do mísy a uděláme takovou prohlubeň, aby se do ní daly dát ostatní ingredience.

  4. Do prohlubně dáme 9 - 11 žloutků. Poměr záleží na velikosti žloutků a jejich hustotě vajec. Cibuli (asi 50 - 90 g) nakrájíme na jemno a ještě překrájíme, nebo použijeme tzv. cibulovač na rozdrcení cibule. Podle chuti přidáme chilli omáčku extra pálivou s česnekem (80 - 90 ml), sójová omáčku, hořčici, sůl, pepř a sladkou mletou papriku.

  5. Všechno promícháme a potom jenom dochucujeme, dokud to nebude ono. Nikdy to netrefíte přesně podle receptu, protože každé maso je jiné a každý tam toho dá o něco víc nebo méně. Já jsem za poslední dva roky dělal pro známé asi 27 - 30 kg tataráku a zatím jsem se nesetkal s jediným problémem, spíše naopak, chtějí recept a objednávají další.

  6. Tatarský biftek Habunda mažeme na topinky z jeden den starého chleba nakrájeného na plátky asi 1 cm silné a smažené na oleji. Když dělám topinky pro sebe, tak na sádle, ale to je dražší a tučnější. Samozřejmě topinku pomažeme podle chuti dobrým českým česnekem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!