Sýrový koláč se šproty recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

3 - 4 stroužky česnek
sůl
2 ks vejce
150 g máslo
150 ml smetana
100 ml voda
1 lžíce plnotučná hořčice
150 g hladká mouka
150 g polohrubá mouka
2 lžíce citronová šťáva
2 lžičky sušené oregano
1 řapík řapíkatý celer
6 - 8 ks cherry rajčata
černý mletý pepř
1 ks malá červená cibule
1 konzerva uzené šproty
200 g sýr Blaťácké zlato
1 hrst kapary se stopkou

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme těsto a ostatní ingredience. Z mouky, změklého másla, soli a vody vypracujeme hladké středně tuhé těsto, které odložíme na 30 minut do lednice

  2. Mezitím oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky. Stonek řapíkatého celeru oloupeme a nakrájíme na jemné kousky. Uzené šproty a kapary necháme okapat na sítku. Sýr nastrouháme nahrubo a cherry rajčata omyjeme. Ze smetany, vajec, citronové šťávy, hořčice a oregana umícháme směs, do které zapracujeme nastrouhaný sýr

  3. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečící formu vyložíme těstem tak, aby vznikly vyšší okraje. Do korpusu přendáme smetanovou směs se sýrem a vše poklademe česnekem, rybkami, celerem, rajčátky, cibulí a kapary. Koláč vložíme do trouby a zvolna pečeme 35 - 45 minut dozlatova

  4. Upečený sýrový koláč vyjmeme z trouby a necháme asi 10 - 15 minut odpočinout. Potom ho nakrájíme na porce a podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!