Sýrová bábovka recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 - 2 špetky cukr
2 ks žloutek
4 dl mléko
1 dl olivový olej
400 g hladká mouka
2 špetky muškátový květ
50 g mandlové lupínky
170 g tvrdý sýr
2 - 3 snítky čerstvá petrželka
máslo na vymazání
strouhanka na vysypání
30 g čerstvé droždí
1,5 lžíce sezamová semínka
1,5 lžíce bylinková sůl
1 lžička čerstvě mletý zelený pepř

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozdrobíme do mističky, zalijeme lžící vlažného mléka a přidáme špetku cukru. Necháme chvíli stát. Mouku prosejeme do velké mísy, přidáme bylinkovou sůl, muškátový květ, lžičku zeleného pepře, nasekanou petrželku, mandlové plátky, olej, na jemném struhadle nastrouhaný sýr a nakonec i žloutky rozšlehané ve zbylém mléce. Na závěr přidáme i nabobtnalé droždí a dobře promícháme. Vznikne nám řidší těsto, které v misce přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 30 minut kynout

  2. Mezitím si připravíme bábovkovou formu, kterou důkladně vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme strouhankou. Nevynecháme ani místečko, aby se nám sýrová bábovka dobře vyklopila. Případně použijeme silikonovou formu

  3. Vykynuté těsto nalijeme do formy na bábovku a necháme dalších 15 - 20 minut kynout

  4. Troubu předehřejeme na 180 °C, vložíme do ní sýrovou bábovku s mandlemi a pečeme 45 minut. Troubu během pečení neotvíráme! Zapíchnutím špejle do středu těsta si prověříme, zda je bábovka upečená. Na špejli se nám nesmí nalepit žádné těsto

  5. Upečenou bábovku vyjmeme z trouby na mřížku, necháme trochu vychladnout a pak ji opatrně protřeseme a vyklopíme. Sýrová bábovka s mandlemi chutná teplá i studená. Komu by se zdála moc suchá, může si ji přelít sýrovým či jogurtovým dresinkem, posypat tučnějším nastrouhaný sýrem apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!