Svíčková z jelena recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks cibule
1 kelímek smetana
70 g sádlo
brusinková zavařenina
2 lžičky plnotučná hořčice
200 g kořenová zelenina
1 kg jelení zadní
podle potřeby
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Jelení zadní nebo plec očistíme a odblaníme. Větší cibuli a kořenovou zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno, zeleninu nastrouháme.

  2. V pánvi zprudka orestujeme jelení maso ze všech stran. Na sádle si zatím orestujeme cibuli, aby byla sklovitá. Do cibule přidáme maso, zalijeme vývarem, přidáme zeleninu, sůl, koření a zakryjeme poklicí. Vše dusíme doměkka.

  3. Když je jelení maso měkké, vytáhneme jej a nakrájíme na plátky. Z omáčky odstraníme koření a zeleninu rozmixujeme. Z cukru si připravíme karamel, který přidáme do omáčky. Omáčku zahustíme smetanou, v které jsme rozmíchali plnotučnou hořčici a hladkou mouku nebo přípravek na zahuštění omáček. Smetanu vlijeme do omáčky a za občasného mícháme povaříme. Nakonec svíčkovou ochutíme brusinkovou zavařeninou, rybízovou nebo octem či vínem. Záleží na chuti. Do horké omáčky dáme prohřát nakrájené maso.

  4. Svíčkovou z jelena podáváme s knedlíky a zdobíme bruskinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!