Svíčková z jelena recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks cibule 1 kelímek smetana 70 g sádlo brusinková zavařenina 2 lžičky plnotučná hořčice 200 g kořenová zelenina 1 kg jelení zadní podle potřeby hladká mouka
Postup Svíčková z jelena recept
Postup přípravy receptu
-
Jelení zadní nebo plec očistíme a odblaníme. Větší cibuli a kořenovou zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno, zeleninu nastrouháme.
V pánvi zprudka orestujeme jelení maso ze všech stran. Na sádle si zatím orestujeme cibuli, aby byla sklovitá. Do cibule přidáme maso, zalijeme vývarem, přidáme zeleninu, sůl, koření a zakryjeme poklicí. Vše dusíme doměkka.
Když je jelení maso měkké, vytáhneme jej a nakrájíme na plátky. Z omáčky odstraníme koření a zeleninu rozmixujeme. Z cukru si připravíme karamel, který přidáme do omáčky. Omáčku zahustíme smetanou, v které jsme rozmíchali plnotučnou hořčici a hladkou mouku nebo přípravek na zahuštění omáček. Smetanu vlijeme do omáčky a za občasného mícháme povaříme. Nakonec svíčkovou ochutíme brusinkovou zavařeninou, rybízovou nebo octem či vínem. Záleží na chuti. Do horké omáčky dáme prohřát nakrájené maso.
Svíčkovou z jelena podáváme s knedlíky a zdobíme bruskinkami.