Svíčková od babičky Věrky recept

Apetit Recepty omáčky

Suroviny na recept

cukr
olej
sůl
3 - 5 ks cibule
0,5 kelímků smetana
0,5 ks celer
0,5 ks citron
3 ks mrkev
1 ks petržel
libeček
2 ks masox
bobkový list
hladká mouka
1 ks hovězí maso
1 ks zeleninový bujon
6 - 7 kuliček celý černý pepř
4 - 5 kuliček celé nové koření

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrůlku dáme rozpálit olej a osmahnout maso ze všech stran do hnědé barvy. Poté vyjmeme maso na talíř a osolíme, opepříme. Mezitím si nakrájíme cibuli na drobné kostičky a zeleninu nastrouháme nahrubo

  2. Do výpečku z masa dáme osmahnout cibuli, až je zlatavá. Poté přidáme všechno koření, trošku podlijeme převařenou vodou a povaříme. Přidáme nastrouhanou zeleninu, maso a zalijeme vodou, aby maso bylo ponořené. 5 minut povaříme a dáme do vyhřáté trouby na 200 °C vařit na 2 - 3 hodiny za občasného míchání a podlévání, dokud maso nezměkne

  3. Pak maso vyndáme a omáčku dáme zpět na kamna. Vymačkáme šťávu z půlky citronu a nalijeme do omáčky, poté přidáme 2 - 3 lžičky cukru

  4. Do hrnku si dáme studenou vodu a 4 - 5 lžic hladké mouky, směs pořádně rozkvedláme. Do vroucí omáčky postupně přidáme zavářku a necháme cca 5 minut povařit

  5. Svíčkovou omáčku propasírujeme přes cedník do druhého hrnce a dochutíme

  6. Poté sundáme z plynu a dolijeme cca půl kelímku smetany

  7. Svíčková omáčka od babičky Věrky nejlépe chutná s domácím houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!