Svíčková od babičky Věrky recept
Apetit Recepty omáčkySuroviny na recept
- cukr olej sůl 3 - 5 ks cibule 0,5 kelímků smetana 0,5 ks celer 0,5 ks citron 3 ks mrkev 1 ks petržel libeček 2 ks masox bobkový list hladká mouka 1 ks hovězí maso 1 ks zeleninový bujon 6 - 7 kuliček celý černý pepř 4 - 5 kuliček celé nové koření
Postup Svíčková od babičky Věrky
Postup přípravy receptu
-
Do kastrůlku dáme rozpálit olej a osmahnout maso ze všech stran do hnědé barvy. Poté vyjmeme maso na talíř a osolíme, opepříme. Mezitím si nakrájíme cibuli na drobné kostičky a zeleninu nastrouháme nahrubo
Do výpečku z masa dáme osmahnout cibuli, až je zlatavá. Poté přidáme všechno koření, trošku podlijeme převařenou vodou a povaříme. Přidáme nastrouhanou zeleninu, maso a zalijeme vodou, aby maso bylo ponořené. 5 minut povaříme a dáme do vyhřáté trouby na 200 °C vařit na 2 - 3 hodiny za občasného míchání a podlévání, dokud maso nezměkne
Pak maso vyndáme a omáčku dáme zpět na kamna. Vymačkáme šťávu z půlky citronu a nalijeme do omáčky, poté přidáme 2 - 3 lžičky cukru
Do hrnku si dáme studenou vodu a 4 - 5 lžic hladké mouky, směs pořádně rozkvedláme. Do vroucí omáčky postupně přidáme zavářku a necháme cca 5 minut povařit
Svíčkovou omáčku propasírujeme přes cedník do druhého hrnce a dochutíme
Poté sundáme z plynu a dolijeme cca půl kelímku smetany
Svíčková omáčka od babičky Věrky nejlépe chutná s domácím houskovým knedlíkem.