Rillettes - škvařené sádlo s masem recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

sůl
mletý barevný pepř
500 g vepřová krkovice
150 - 200 ml šampaňské víno
500 g syrové vepřové sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové sádlo nakrájíme na kostky o hraně asi 2 cm a krkovičku nakrájíme na větší kostky o hraně asi 4 cm a osolíme

  2. Do kastrolu vložíme nakrájené sádlo, které na velmi mírné teplotě škvaříme tak dlouho, dokud škvarky nepustí tuk a budou mít ještě světlou barvu. Pak do kastrolu přidáme vepřovou krkovici, vše promícháme, zakryjeme a zvolna "táhneme" ve vlastní šťávě asi 1,5 - 2 hodiny. Po této době vše podlijeme vínem a opět zakryté zvolna dusíme asi 1 hodinu. Maso se nesmí škvařit, ale jen zvolna vařit. Potom přidáme pepř a dále již nezakryté zvolna vaříme další hodinku. Jakmile se maso rozpadá na vlákna, vše promícháme a odstavíme z tepla. Zchladlé Rillettes nalijeme do sklenic a v chladu necháme ztuhnout

  3. Škvařené sádlo s masem výborně chutná na tmavém chlebu s jarní cibulkou. Rillettes však můžeme použít i na opečení vařených brambor nebo jím ochutit krémovou bramboračku s kroupami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!