Svíčková od babičky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 lžičky sůl 1 lžíce ocet 300 ml mléko 1 ks cibule 200 g celer 750 ml voda 100 g mrkev 100 g petržel 1 ks bobkový list 4 kuličky nové koření 1 lžíce slunečnicový olej 1 lžíce hladká mouka 1 ks smetana ke šlehání 500 g hovězí zadní 4 kuličky celý pepř
Postup Svíčková od babičky
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájíme na kostky. Omyté maso dáme do hrnce (volíme co nejmenší, aby maso v něm bylo na těsno) a zasypeme nakrájenou zeleninou. Uvaříme si nálev z vody, soli, octa, koření a horkým nálevem zalijeme obsah v hrnci. Necháme volně vychladnout, přiklopíme a dáme do chladna odležet na 1 - 7 dnů. Čím déle je maso naložené, tím je chutnější
Cibuli oloupeme a na oleji osmažíme do slabého zrůžovění. Cibuli v kastrolu shrneme na bok a naložené maso trochu opečeme ze všech stran. Poté přidáme zeleninu, podlijeme trochou nálevu a za občasného zamíchání a přilévání nálevu dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a uchováváme v teple. Zeleninu se šťávou vlijeme do hustého síta a zeleninu propasírujeme (nemixujeme). V mléce rozmícháme mouku a základ omáčky zahustíme. Za stálého míchání svíčkovou povaříme a nakonec omáčku zjemníme smetanou
Svíčkovou od babičky podáváme s houskovým knedlíkem.