Slaný závin s pikantním masem recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
olej
sůl
1 ks vejce
2 ks vejce
80 g máslo
1 ks žloutek
1 ks cibule
1 ks chilli paprička
150 ml zakysaná smetana
300 g polohrubá mouka
250 g mleté hovězí maso
sezamové semínko
10 ks černé olivy
1 lžička čerstvý tymián
250 g mleté vepřové maso
mletý černý pepř
1 lžíce petrželová náť

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Mouku prosejeme, přidáme špetku soli, rozpuštěné máslo, žloutek a zakysanou smetanu. Ze všech surovin vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu odležet

  2. Mezitím připravíme náplň. Cibuli a česnek oloupeme a jemně usekáme. Okapané olivy nakrájíme na kolečka. Chilli papričku zbavíme jadérek a nakrájíme na malé kostičky. Na oleji necháme zpěnit cibuli, česnek a nakrájenou chilli papričku. Pak za stálého míchání postupně přidáváme obě mletá masa a vše restujeme tak dlouho, dokud maso není světlé a neodděluje se na kousky. Směs osolíme, opepříme a zvolna dusíme doměkka. Pak k masu vmícháme syrová vejce, která necháme srazit. Do směsi nakonec přidáme bylinky a olivy a náplň necháme zcela vychladnout

  3. Z těsta vyválíme dva tenké pláty, které naplníme masovou směsí, svineme do závinu, potřeme rozšlehaným vejcem a podle vlastní chuti posypeme solí nebo sezamovým semínkem. Záviny pečeme v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova

  4. Vychladlé slané záviny s pikantním masem nakrájíme na plátky a podáváme jako chuťovku k pivu nebo vínu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!