Slaný závin s pikantním masem recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek olej sůl 1 ks vejce 2 ks vejce 80 g máslo 1 ks žloutek 1 ks cibule 1 ks chilli paprička 150 ml zakysaná smetana 300 g polohrubá mouka 250 g mleté hovězí maso sezamové semínko 10 ks černé olivy 1 lžička čerstvý tymián 250 g mleté vepřové maso mletý černý pepř 1 lžíce petrželová náť
Postup Slaný závin s pikantním masem
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme těsto. Mouku prosejeme, přidáme špetku soli, rozpuštěné máslo, žloutek a zakysanou smetanu. Ze všech surovin vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu odležet
Mezitím připravíme náplň. Cibuli a česnek oloupeme a jemně usekáme. Okapané olivy nakrájíme na kolečka. Chilli papričku zbavíme jadérek a nakrájíme na malé kostičky. Na oleji necháme zpěnit cibuli, česnek a nakrájenou chilli papričku. Pak za stálého míchání postupně přidáváme obě mletá masa a vše restujeme tak dlouho, dokud maso není světlé a neodděluje se na kousky. Směs osolíme, opepříme a zvolna dusíme doměkka. Pak k masu vmícháme syrová vejce, která necháme srazit. Do směsi nakonec přidáme bylinky a olivy a náplň necháme zcela vychladnout
Z těsta vyválíme dva tenké pláty, které naplníme masovou směsí, svineme do závinu, potřeme rozšlehaným vejcem a podle vlastní chuti posypeme solí nebo sezamovým semínkem. Záviny pečeme v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova
Vychladlé slané záviny s pikantním masem nakrájíme na plátky a podáváme jako chuťovku k pivu nebo vínu.