Svíčková na smetaně z vepřového masa recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr sůl 100 g máslo 1 ks cibule 100 g celer 2 l voda 2 plátky citron 3 ks mrkev 2 ks petržel 100 g špek 3 lístky bobkový list 5 kuliček nové koření 1 ks smetana ke šlehání 1 kg vepřové maso
Postup Svíčková na smetaně z vepřového masa
Postup přípravy receptu
-
V pekáči si necháme rozpustit máslo. Veškerou zeleninu očistíme, nastrouháme, cibuli pokrájíme na půlkolečka. Maso omyjeme, osušíme a prošpikujeme nakrájeným špekem
Zeleninu přidáme do pekáče k máslu. Zeleninu osmahneme, přidáme bobkový list, nové koření, 2 plátky citronu a prošpikované maso. Maso krátce orestujeme ze všech stran, podlijeme 0,6 l vody, pekáč přiklopíme a vložíme do rozehřáté trouby na 180 °C. Pečeme zhruba 1,5 - 2 hodiny, dokud maso nezměkne
Poté maso z pekáče vyndáme a nakrájíme na plátky, vyndáme bobkový list, nové koření i plátky citronu. Zeleninu přendáme do hrnce a rozmixujeme do hladké kaše tyčovým mixérem. Přilijeme vodu a přivedeme k varu
Zatím si v jiném kastrůlku necháme rozpustit kousek másla, přidáme lžíci cukru, necháme zkaramelizovat a přilijeme 33 % smetanu ke šlehání. Tuto směs přilijeme k zelenině. Svíčkovou na smetaně necháme povařit a podle potřeby přihustíme jíškou, dochutíme
" target="_blank" title="Sůl neškodí ">solí, cukrem a citronem. Já přidávám i kousek masoxu
Nakrájené maso vložíme do omáčky a prohřejeme. Tímto je svíčková na smetaně hotová
Svíčkovou na smetaně z vepřového masa podáváme s karlovarským knedlíkem. Na talíři zdobíme plátkem citronu, šlehačkou a brusinkami.