Svíčková na smetaně z vepřového masa recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
sůl
100 g máslo
1 ks cibule
100 g celer
2 l voda
2 plátky citron
3 ks mrkev
2 ks petržel
100 g špek
3 lístky bobkový list
5 kuliček nové koření
1 ks smetana ke šlehání
1 kg vepřové maso

Postup přípravy receptu

  1. V pekáči si necháme rozpustit máslo. Veškerou zeleninu očistíme, nastrouháme, cibuli pokrájíme na půlkolečka. Maso omyjeme, osušíme a prošpikujeme nakrájeným špekem

  2. Zeleninu přidáme do pekáče k máslu. Zeleninu osmahneme, přidáme bobkový list, nové koření, 2 plátky citronu a prošpikované maso. Maso krátce orestujeme ze všech stran, podlijeme 0,6 l vody, pekáč přiklopíme a vložíme do rozehřáté trouby na 180 °C. Pečeme zhruba 1,5 - 2 hodiny, dokud maso nezměkne

  3. Poté maso z pekáče vyndáme a nakrájíme na plátky, vyndáme bobkový list, nové koření i plátky citronu. Zeleninu přendáme do hrnce a rozmixujeme do hladké kaše tyčovým mixérem. Přilijeme vodu a přivedeme k varu

  4. Zatím si v jiném kastrůlku necháme rozpustit kousek másla, přidáme lžíci cukru, necháme zkaramelizovat a přilijeme 33 % smetanu ke šlehání. Tuto směs přilijeme k zelenině. Svíčkovou na smetaně necháme povařit a podle potřeby přihustíme jíškou, dochutíme

  5. " target="_blank" title="Sůl neškodí ">solí, cukrem a citronem. Já přidávám i kousek masoxu

  6. Nakrájené maso vložíme do omáčky a prohřejeme. Tímto je svíčková na smetaně hotová

  7. Svíčkovou na smetaně z vepřového masa podáváme s karlovarským knedlíkem. Na talíři zdobíme plátkem citronu, šlehačkou a brusinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!