Švestkový koláč s glazurou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto 2
3 ks vejce
140 g cukr krupice
1 lžička vanilkový extrakt
2 kelímky pomazánkové máslo (200 g)
150 ml smetana (11%)
těsto 1
50 g máslo
150 g máslové sušenky
na ozdobu
450 g švestky
2 lžíce cukr krystal

Postup přípravy receptu

  1. Máslo rozpustíme, vsypeme do něj nahrubo rozdrcené sušenky a důkladně promícháme. Hmotu dáme do formy o průměru 20 cm a pečlivě upěchujeme.

  2. Pomazánkové máslo spojíme s cukrem. Do hladké směsi přimícháme extrakt, vejce a smetanu. Nalijeme na sušenkový základ a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C, aby okraje korpusu zpevnily a střed se ještě trochu chvěl jako želé. Ztuhne až při chladnutí.

  3. Rozpůlené švestky naskládáme řeznou stranou dolů do zapékací mísy, posypeme zbylým cukrem a přidáme do trouby, aby se posledních 10 minut pekly společně s koláčem (nedáváme na koláč). Švestky by měly zkřehnout, ale zůstat pevné. Obojí necháme vychladnout.

  4. Vystydlý korpus vyjmeme z formy a přemístíme na servírovací talíř. Poklademe pečenými švestkami a nakonec pokapeme šťávou z nich.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!