Švestkové chutney recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

400 g cibule
150 g jablko
0 větviček tymián
100 g rozinky
1 kg švestky
2 lístky bobkový list
30 g čerstvý zázvor
5 kuliček celý pepř
200 g hnědý cukr
150 ml ocet z červeného vína
1 špetka fenyklová semínka
podle chuti
sůl
chilli
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Ovoce důkladně omyjeme. Švestky vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky. Jablka krájíme na malé kousky, protože jejich velikost zůstane po uvaření stejná. Rozinky rozkrájíme na půlky. Zázvor a česnek oloupeme a nastrouháme, případně nakrájíme na jemné kostičky.

  2. Ocet svaříme s bobkovým listem, celým pepřem, tymiánem a semínky fenyklu. Vypneme a necháme macerovat.

  3. Cibuli nakrájíme na proužky, osmahneme na másle, přidáme cukr a za častého míchání necháme zkaramelizovat. Poté přes síto přilijeme octový odvar a důkladně promícháme.

  4. Přidáme pokrájené švestky, jablka, rozinky a víno. Za vysoké teploty a stálého míchání vaříme, dokud švestky nepustí dostatek tekutiny. Poté teplotu ztlumíme, přidáme ostatní koření, česnek a zázvor. Za občasného míchání necháme švestkové chutney vařit, dokud nám nevznikne požadovaná konzistence. Pokud pustí švestky moc vody, a nebo si to chceme urychlit, můžeme přidat želírovací cukr.

  5. Ještě horké švestkové chutney plníme do sterilovaných sklenic. Zavřené švestkové chutney necháme vychladnout dnem vzhůru.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!