Švestková plněná vepřová panenka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

panenský olivový olej
2 ks vepřová panenka
podle chuti
sůl
drcený pepř
náplň
1 dl rum
mandle
20 dkg niva
1 balíček sušené švestky
příloha
1 ks šalotka
provensálské koření
1 kg nové brambory

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si naložíme švestky v rumu. Do mandlí můžeme vmáčknout oloupané mandle. Naložené švestky smícháme s nasekanou nivou.

  2. Brambory důkladně omyjeme, rozčtvrtíme a rozložíme na plech. Šalotku očistíme a nakrájíme na nudličky. Brambory posypeme provensálským koření, šalotkou a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.

  3. Špalíky vepřové panenky rozpůlíme na dva stejné díly - asi 15cm dlouhé a uděláme doprostřed dlouhým nožem křížem díru. Do vzniklého otvoru dáme naložené v rumu sušené švestky a kousky nivy. Panenku zpevníme špejlemi nebo svážeme nití. Osolíme ji a opepříme.

  4. Rozpálíme si pánev s olejem. Na pánev vložíme špalíčky vepřové panenky a zprudka ji smažíme z obou stran, aby se maso zatáhlo. Pak panenku přeložíme do zapékací misky a dopečeme ji v troubě asi 10 minut na 200 °C.

  5. Panenku zbavíme nití či špejlí. Švestkovou plněnou vepřovou panenku podáváme s provensálskými brambory a šalotkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!