Domácí buchtičky se šodó recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 špetka sůl
50 g máslo
máslo
2 ks žloutek
1 l mléko
2 dl mléko
100 g cukr krupice
cukr krupice
0,5 kg polohrubá mouka
30 g čerstvé droždí
2 balíčky vanilkový pudinkový prášek

Postup přípravy receptu

  1. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Tři lžíce vlažného mléka smícháme s rozdrobeným droždím, lžičkou cukru a lžičkou mouky a necháme vzejít kvásek

  2. Do mísy si prosejeme mouku a smícháme ji s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo a žloutky rozšlehané se zbylým mlékem a špetkou soli. Nakonec přijde kvásek. Těsto na kynuté buchtičky propracujeme a necháme kynout cca 50 minut na teplém místě. Těsto na buchty nezapomeneme poprášit moukou a přikrýt utěrkou

  3. Vykynuté těsto rozválíme na vále, vytvoříme rolku a nakrájíme ji na kousky. Nakrájené buchtičky klademe na máslem vymazaný plech či pekáček a mašlovačkou je potíráme po stranách a vždy připlácneme k sobě. Na plechu necháme buchtičky ještě cca 10 minut kynout

  4. Buchtičky pečeme v předehřáté troubě cca na 160 - 180 °C dozlatova. Ještě horké je od sebe oddělíme a dáme do mísy

  5. Omáčku (šodó) připravíme tak, že ve studeném mléce rozmícháme pudink a metličkou prošleháme, nezapomeneme přidat cukr. Prohřejeme a metličkou mícháme do zhoustnutí

  6. Buchtičky rozdělíme na nahřáté talíře, polijeme podle libosti šodó a ihned podáváme jako sladký hlavní chod, který dobře zasytí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!