Sushi - Maki s krabími tyčinkami recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
1 lžíce sůl
3 šálky voda
1 balíček krabí tyčinky
sójová omáčka
1 ks salátová okurka
nakládaný zázvor
jarní cibulka s natí
křen wasabi
1 balíček mořské řasy Nori
2 lžíce japonský ocet
1,5 šálek rýže hikari nebo jasmínová rýže

Postup přípravy receptu

  1. Rýži propláchneme pod tekoucí vodou. Rýži jsem použil jasmínovou místo originální japonské rýže hikari (kulatá zrna). Rýže by po uvaření měla být lepkavá, proto nelze použít jako náhradu českou rýži. Vodu a rýži dáme do hrnce. Rýže by měla byt trochu ponořena. Přivedeme k varu a vaříme nepřikryté 2 - 3 minuty na prudkém ohni. Pak hrnec přikryjeme a vaříme na mírném ohni dalších cca 5 minut, voda v hrnci by se měla vyvařit. Lze použít i speciální hrnce na vaření rýže. Hrnec s rýží odstavíme a necháme cca 20 minut odpočinout

  2. Mezitím připravíme octový nálev. Používá se jen japonský ocet ale jako náhradu je možné použít nálev smícháním klasického octa, lžíce cukru a lžíce soli. Vše řádně promícháme, aby se cukr i sůl rozpustila. Do odstáté rýže přidáme buď japonský ocet nebo nálev jenž jsme si připravili dle chuti, pozor na kyselost. Rýži promícháme a necháme vychladnout

  3. Salátovou okurku opláchneme a nakrájíme podélně na hranolky (cca 0,5 cm až 1 cm v průměru). Nakrájíme jen takové množství, které upotřebíme jako náplň, záleží na velikosti okurky. Jarní cibulku odkrojíme a nať jemně nakrájíme (mimo konců)

  4. Připravíme si bambusovou podložku, na kterou položíme arch mořské řasy lesklou stranou dolů kousek od spodního okraje. Rozprostřeme na mořskou řasu rovnoměrně připravenou rýži, a to na spodní část, nahoře by část řasy měla cca 1 - 2 cm vyčnívat. Vrstva by měla byt cca 0,5 cm vysoká. Střed podélně potřeme jemně japonským křenem wasabi, kdo nemá rád pálivé, tak jej nepotře. Postupně pak klademe na střed za sebou krabí tyčinky, jenž obkládáme nakrájenou okurkou. Nakonec posypeme střed jemně nakrájenou natí jarní cibulky. Bambusovou podložku pomalu srolujeme, co nejvíce stahujeme a trochu i utlačíme. Vznikne váleček, vrchní část konce řasy lehce navlhčíme a přitiskneme. Okraje ořízneme (doporučuji ostřejší nůž), sushi pak nakrájíme na cca 2 - 3 cm silné plátky. Postup opakujeme podle množství surovin

  5. Hotové sushi - maki s krabími tyčinkami namáčíme do sójové omáčky, možné i namáčet do wasabi. Po každém soustu zajídáme nakládaným zázvorem (pro zlepšení chuti).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!