Studená pórková polévka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

20-30 g máslo
250 g brambory
125 ml mléko
80 g zakysaná smetana
0.5 l zeleninový vývar
100 ml smetana ke šlehání
250 g pórek (bílá část)
podle chuti
sůl
mletý bílý pepř
muškátový oříšek
na ozdobu
čerstvá nebo sušená pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostky. Máslo necháme v kastrolu rozpustit a brambory na něm podusíme do zhnědnutí. Pórek pečlivě očistíme (zelenou část odkrojíme) a nasekáme jej na kolečka. Přidáme k bramborám a podusíme asi 5 minut. Přilijeme zeleninový vývar, přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou asi 30 minut.

  2. Když je zelenina měkká, polévku rozmixujeme a ještě krátce povaříme. Metličkou přimícháme smetanu, zakysanou smetanu a mléko. Přidáme sůl, pepř a ochutíme čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.

  3. Pórkovou polévku necháme vychladnout v lednici a před podáváním ji hustě posypeme nasekanou pažitkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!