Studená pórková polévka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 20-30 g máslo 250 g brambory 125 ml mléko 80 g zakysaná smetana 0.5 l zeleninový vývar 100 ml smetana ke šlehání 250 g pórek (bílá část) podle chuti sůl mletý bílý pepř muškátový oříšek na ozdobu čerstvá nebo sušená pažitka
Postup Studená pórková polévka recept
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostky. Máslo necháme v kastrolu rozpustit a brambory na něm podusíme do zhnědnutí. Pórek pečlivě očistíme (zelenou část odkrojíme) a nasekáme jej na kolečka. Přidáme k bramborám a podusíme asi 5 minut. Přilijeme zeleninový vývar, přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou asi 30 minut.
Když je zelenina měkká, polévku rozmixujeme a ještě krátce povaříme. Metličkou přimícháme smetanu, zakysanou smetanu a mléko. Přidáme sůl, pepř a ochutíme čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.
Pórkovou polévku necháme vychladnout v lednici a před podáváním ji hustě posypeme nasekanou pažitkou.