Opékaná zelenina recept

Apetit Recepty saláty

Suroviny na recept

sůl
pepř
olivový olej ochucený česnekem
2 kg čerstvá zelenina (lilky, cukety, papriky, cibulky, čekanka, fenykl)
čerstvá bazalka

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu podle potřeby očistíme a okrájíme stopky. Lilky seřízneme na obou koncích a nakrájíme na plátky silné asi 5 mm, čekanku podélně rozpůlíme

  2. Cukety seřízneme na obou koncích a nakrájíme na plátky silné 5mm. Z fenyklu odstraníme vějířovité listy a hlízy nakrájíme napříč na silnější plátky

  3. Papriky nakrájíme na čtvrtky a odstraníme z nich semena. Z jarních cibulek odkrojíme horní zelené části, zbytek podélně rozpůlíme nebo ponecháme v celku

  4. Připravenou zeleninu dáme do mísy a pokapeme olejem ochuceným česnekem. Zeleninu potom rukama promícháme. Oleje nesmí být příliš mnoho

  5. Grilovací pánev rozehřejeme na vysokou teplotu a mírně potřeme olejem. Rozložíme na ni první dávku zeleniny tak, aby byla na pánvi jen v jedné vrstvě. Zeleninu opékáme, dokud nezačne měknout

  6. Napůl opečenou zeleninu potřeme olejem a obrátíme. Opečeme ji doměkka z druhé strany a odložíme na mísu. Přesná doba opékání závisí na druhu a stáří zeleniny i na tloušťce plátků. Postupně tak opečeme všechnu připravenou zeleninu

  7. Dokud je zelenina ještě horká, posypeme ji solí a pepřem, ozdobíme lístky bazalky a podáváme.Zdroj: Slovart.cz


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!