Štrúdl se strouhanými jablky recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 lžíce olej
1 špetka sůl
1 ks vejce
máslo
1 lžíce ocet
1 ks žloutek
mletá skořice
2 balíčky vanilkový cukr
800 g hladká mouka
citronová šťáva
100 ml vlažná voda
2,5 hrstě jemná strouhanka
0,8 - 1 kg kyselejší jablko

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, vejce, žloutku, octa, soli, vody a oleje vypracujeme na vále hladké a nelepivé těsto, ze kterého vytvoříme bochánek. Přikryjeme utěrkou a necháme asi půl hodiny odpočinout

  2. Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme a dokola jádřince nastrouháme nahrubo, pokapeme citronovou šťávou. Strouhanku nasucho opražíme, smícháme s jablky a vanilkovým cukrem

  3. Těsto rozdělíme na 2 díly. Pomocí rukou těsto roztáhneme, potřeme rozpuštěným máslem a opět roztahujeme do stran. Opět potřeme máslem, do středu navršíme jablkovou náplň a posypeme mletou skořicí. Opatrně zavineme, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a okraje ohrneme dospodu. Štrúdl se strouhanými jablky opět potřeme máslem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 45 minut, až je povrch zlatavý

  4. Štrúdl se strouhanými jablky nakrájíme na plátky a podáváme k čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!