Sterilované sladkokyselé okurky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

nálev
27 g sůl
670 ml voda
120 g cukr krystal
250 ml ocet 8%
náplň
3 plátky cibule
1 snítka kopr
5 plátků mrkev
2 plátky křen
4 kuličky koriandr
1 ks bobkový list
1 kulička nové koření
3 kuličky celý pepř
0 lžiček hořčičné semínko
385 g okurky nakládačky

Postup přípravy receptu

  1. Okurky důkladně omyjeme. Mrkev, cibuli a křen očistíme a nakrájíme na asi 2 mm silné plátky. Cibule a mrkve by mělo být asi 10 g na sklenici. Bobkový list by měl mít plochu asi 3 cm čtvereční.

  2. Nálev připravíme vložením uvedených přísad (voda, sůl, cukr krystal, ocet) v potřebném množství do kastrolu a zahřejeme je na vařiči na asi 60 °C, až se přísady dokonale rozpustí. Nálev můžeme použít teplý.

  3. Na dno sklenic vložíme složky náplně kromě okurek (cibule, mrkev, křen, koriandr, bobkový list, nové koření, celý pepř, hořčičné semínko, snítku kopru nebo estragonu) a potom naplníme okurkami, které vkládáme nastojato, nejprve větší a potom menší, aby se do sklenice vešlo co nejvíce plodů. Plníme asi 15 mm pod horní okraj sklenice. Zalijeme nálevem 5 mm pod okraj sklenice. Uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce a zalijeme vodou tak, aby sahala asi 5 mm nad víčka sklenic.

  4. Okurky v sladkokyselém nálevu sterilujeme 25 minut při 85 °C od dosažení teploty. Poté vodu z hrnce vypustíme, sklenice vyjmeme, položíme je na dřevěnou desku dnem vzhůru a necháme vychladnout. Poté je několikerým obrácením o 180° protřepeme, aby se koření promísilo po celém objemu sklenice a uložíme v chladné místnosti. Konzumujeme nejdříve za 8 týdnů.

  5. Předpis na nálev je na 1 litr nálevu. Náplň je uvedena na 1 sklenici o objemu 720 ml. Na 1 sklenici (720 ml) je potřeba 300 ml nálevu. Deset kilo okurek vyjde na 26 - 28 sklenic 720 ml podle velikosti okurek. Do 30 litrového elektrického zavařovacího hrnce se vejde 11 sklenic v 1 vrstvě, na zalití je třeba 7,5 l vody. Do zavařovacího hrnce vkládáme jen 1 vrstvu sklenic o objemu 720 ml. Náběh teploty na 85 °C trvá asi 37 minut.

  6. Sterilované sladkokyselé okurky podáváme podle chuti jako přílohu k masitým pokrmům, do salátů, na chlebíčky apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!