Sterilované pikantní okurky podle Richarda Nováka recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

10 stroužků česnek
85 g sůl
0,5 l ocet
2 ks cibule
2.3 l voda
2 ks mrkev
1 ks křen
10 ks feferonky
295 g cukr krystal
10 listů bobkový list
50 kuliček nové koření
10 lžiček hořčičné semínko
50 kuliček celý černý pepř
okurky nakládačky
10 snítek čerstvý kopr

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si zeleninu, kterou podle potřeby očistíme, omyjeme a nakrájíme. Cibuli krájíme na kolečka, stejně tak cibuli a křen, česnek necháme celý

  2. Do dobře vymytých a vysušených sklenic o objemu 0,7 l vložíme na dno 1 bobkový list nebo 1 list černého rybízu, 2 kolečka cibule, 2 malé chilli papričky nebo 1 feferonku, 1 kávovou lžičku hořčičného semínka, 2 kolečka mrkve, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře, 1 kolečko křenu, 1 stroužek česneku a 1 snítku kopru

  3. Omyté okurky naskládáme natěsno do sklenic a zalijeme teplým uvařeným nálevem z vody smíchané s cukrem, solí, octem. Sklenice s okurkami uzavřeme pevně víčkem

  4. Pikantní okurky sterilujeme v hrnci s vodou o teplotě 90 °C cca 15 minut. Sklenice by měly být ponořeny alespoň do tří čtvrtin

  5. Sterilované pikantní okurky se jako chuťovka dokonale hodí k různým pokrmům a příležitostem

  6. Množství uvedených surovin vyjde na 10 sklenic sterilovaných okurek.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!