Steaky s česnekovo-bylinkovou kaší recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

4 - 6 stroužků česnek
1 stroužek česnek
olej
sůl
50 g máslo
400 g brambory
5 - 8 lžic vlažné mléko
1 hrst čerstvá petrželka
mletý černý pepř
20 g máslo obalené v hladké mouce
2 ks hovězí steak (á 200 g)
nálev ze žampionů
1 plechovka žampiony Znojmia

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí steaky očistíme, lehce naklepeme hranou ruky, potřeme olejem, opepříme a necháme několik hodin rozležet. Sterilované Žampiony Znojmia necháme okapat. Část nálevu uchováme

  2. Připravíme si ochucenou bramborovou kaši. Syrové moučné brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Oloupané brambory zalijeme vodou, osolíme a zakryté velmi zvolna uvaříme doměkka. Mezitím prolisujeme česnek a jemně usekáme petrželovou nať. Na pánvi rozpustíme máslo se lžičkou oleje. Potom vmícháme česnek a usekanou petrželku. Směs krátce orestujeme a odstavíme z tepla. Měkké brambory slijeme, osolíme, přelijeme máslem ochuceným česnekem a bylinkami. Nyní brambory rozmělníme ponorným šlehačem a podle potřeby naředíme mlékem. Takto připravená bramborová kaše má být nadýchaná, ale ne příliš řídká

  3. Na malém množství oleje opečeme steaky z každé strany asi 3 minuty. Potom je osolíme, přendáme do zapékací misky, zakryjeme a vložíme na 8 - 10 minut do trouby předehřáté na 160 °C. Mezitím na výpeku prohřejeme žampiony, které podlijeme jednou lžící nálevu, ochutíme česnekem a zahustíme kouskem másla obaleným v hladké mouce

  4. Hovězí steaky rozdělíme na nahřáté talíře, přelijeme šťávou se žampiony a podáváme s bylinkovo-česnekovou kaší.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!