Srnčí guláš na červeném víně a pravých hřibech dubových recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
sůl
2 ks cibule
2 ks bobkový list
150 ml rajčatová šťáva
100 g uzená slanina
2 lžíce vepřové sádlo
čerstvě mletý černý pepř
0,5 lžiček chilli vločky
1 hrst sušené pravé hřiby dubové
400 g srnčí kližka
domácí vývar ze srnčích kostí
400 ml suché červené víno Merlot
10 kuliček drcený celý černý pepř
5 kuliček drcený celý nový pepř
4 kuličky drcený celý jalovec

Postup přípravy receptu

  1. Nejvhodnějším masem na guláš je srnčí kližka, kterou omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky cca 4 x 4 cm, okořeníme mletým černým pepřem a obalíme hladkou moukou. Domácí uzenou slaninu pokrájíme na proužky, očištěnou cibuli pokrájíme na jemno a očištěný česnek na plátky

  2. Uvaříme vývar ze srnčích kostí, scedíme a udržujeme vývar horký. Pokud nemáme srnčí vývar, postačí horký domácí hovězí vývar. Sušené pravé hřiby dubové namočíme do teplé vody na 30 minut i více

  3. Na horkém domácím sádle orestujeme cibuli téměř do hněda s drceným černým pepřem a novým kořením, drceným jalovcem, chilli vločkami a uzenou slaninou. Poté přihodíme plátky česneku, necháme pěkně rozvonět a krátce zarestujeme hustou domácí rajčatovou šťávu. Přidáme obě mleté papriky a za stálého míchání necháme v horkém tuku úplně rozpustit

  4. Do tohoto základu přidáme v mouce obalené kostky srnčí kližky a usilovně mícháme, dokud se na povrchu neutvoří tenká kůrčička, přitom dáváme pozor, aby se nic nepřipálilo. Následně podlijeme horkým vývarem, dusíme pod pokličkou a podle potřeby vždy podlijeme malou částí vývaru a promícháme. Nesolíme, protože uzená slanina a vývar jsou slané dost

  5. K poloměkkému masu přidáme namočené hřiby i s vodou, ve které byly namočené, přihodíme bobkový list a dusíme pomalu na středním plameni přikryté pokličkou dále. Asi od poloviny dušení přiléváme vždy malé množství kvalitního suchého červeného vína a dusíme stále přikryté pokličkou, dokud maso nezměkne

  6. Změknutí masa trvá přibližně od 90 do 120 minut (v závislosti od věku srnce). Já měla maso měkké za 90 minut, neboť jsem měla kližku z mladého srnce. Použila jsem červené víno Merlot, tento guláš si zaslouží kvalitní víno

  7. Když je guláš dovařený, ochutnáme, pokud je potřeba, jemně osolíme. Jde o velmi chutný srnčí guláš, který nádherně voní po hřibech, uzené slanině a použitém koření, příjemné trpké vínové chuti, guláš má málo husté šťávy z vařením rozpadlé cibule a z opadané mouky. Maso má na povrchu chutnou kůrčičku a uvnitř je šťavnaté a měkké, nasáklé chutěmi použitých surovin, nejlepší je druhý den, když se rozleží

  8. Srnčí guláš na červeném víně a pravých hřibech dubových podáváme s domácím vařeným kynutým knedlíkem. Vyznačuje se poměrně ostrou pálivou chutí, proto guláš servírujeme se sklenicí dobrého červeného vína, které jsme použili při vaření srnčího guláše.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!