Špenátový koláč recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

sůl
3 ks vejce
100 g máslo
100 g jogurt
1 ks cibule
250 g sýr feta
1 lžíce slunečnicový olej
200 g hladká mouka
muškátový oříšek
500 g listový špenát
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosijeme do mísy. Máslo nakrájíme na kousky nebo vločky a dáme jej k mouce. Taky přidáme 1 vejce a trochu soli. Směs zpracujeme do hladkého těsta, zabalíme do folie a necháme v lednici půl hodiny odpočinout

  2. Mezitím listy špenátu přebereme, omyjeme, zbavíme je silných stonků a dáme je svařit. Pak jej slijeme a necháme okapat. Cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme najemno

  3. V hrnci rozhřejeme olej a necháme něm zesklovatět cibulku. Pak přidáme okapaný špenát a směs jen prohřejeme. Předehřejeme si troubu na 180 °C a vymažeme si formy na koláč. Budou třeba asi 2 formy o průměru 26 cm

  4. Odpočinuté těsto prohněteme, vyválíme a vyložíme jím vymazalé formy. Nezapomeneme těsto povytáhnout přes okraj a propíchat vidličkou. Připravený korpus předpečeme v troubě. Asi 10 minut

  5. Sýr feta rozdrobíme do misky, smícháme jej s jogurtem, zbylými vejci, nastrouhaným muškátovým oříškem a dochutíme solí a pepřem

  6. Předpečené korpusy vyložíme špenátem a přelijeme je sýrem s jogurtem. Pak koláč vrátíme zpátky do trouby a pečeme, dokud nezačne sýr zlátnout. Zhruba 25 - 30 minut

  7. Podáváme jak teplý, tak studený

  8. Foto:Profimedia.cz


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!