Špenátové rizoto recept
Apetit Recepty předkrmySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek olej sůl máslo 1 ks cibule strouhaný parmazán 750 ml zeleninový vývar 120 g listový špenát mletý černý pepř 200 ml bílé suché víno 200 g kulatozrnná rýže
Postup Špenátové rizoto
Postup přípravy receptu
-
Kulatozrnnou rýži propereme pod tekoucí vodou a necháme řádně okapat. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Česnek sloupneme a nakrájíme na tenké plátky. Listy špenátu zbavíme stonků, omyjeme a necháme oschnout. Potom je nasekáme nahrubo
Zeleninový vývar přivedeme k varu a udržujeme ho na plotýnce stále vařící
V hluboké pánvi rozpálíme olej, ve kterém rozpustíme lžíci másla. Potom za stálého míchání necháme zpěnit cibuli s česnekem, přidáme nakrájený špenát a orestujeme. Vsypeme rýži a stále mícháme a restujeme při nejvyšší teplotě. Přilijeme bílé víno a pracujeme, dokud se zcela neodpaří. Pokrm podle chuti opepříme, osolíme
Nyní snížíme teplotu na polovinu a postupně po naběračkách přiléváme vývar. Tento pokrm se připravuje za stálého míchání. Jakmile se vývar odpaří, vždy přiléváme další naběračku tekutiny. Pracujeme tak dlouho, dokud není rýže dostatečně měkká, nesmí být však rozvařená. Vaření rýže trvá přibližně 16 - 18 minut
Do takto připraveného šťavnatého rizota nakonec vmícháme podle chuti 2 - 4 lžíce strouhaného parmazánu, který necháme rozpustit
Špenátové rizoto podáváme horké na nahřátých talířích a zdobíme lístkem čerstvého špenátu.