Špenátové rizoto recept

Apetit Recepty předkrmy

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
olej
sůl
máslo
1 ks cibule
strouhaný parmazán
750 ml zeleninový vývar
120 g listový špenát
mletý černý pepř
200 ml bílé suché víno
200 g kulatozrnná rýže

Postup přípravy receptu

  1. Kulatozrnnou rýži propereme pod tekoucí vodou a necháme řádně okapat. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Česnek sloupneme a nakrájíme na tenké plátky. Listy špenátu zbavíme stonků, omyjeme a necháme oschnout. Potom je nasekáme nahrubo

  2. Zeleninový vývar přivedeme k varu a udržujeme ho na plotýnce stále vařící

  3. V hluboké pánvi rozpálíme olej, ve kterém rozpustíme lžíci másla. Potom za stálého míchání necháme zpěnit cibuli s česnekem, přidáme nakrájený špenát a orestujeme. Vsypeme rýži a stále mícháme a restujeme při nejvyšší teplotě. Přilijeme bílé víno a pracujeme, dokud se zcela neodpaří. Pokrm podle chuti opepříme, osolíme

  4. Nyní snížíme teplotu na polovinu a postupně po naběračkách přiléváme vývar. Tento pokrm se připravuje za stálého míchání. Jakmile se vývar odpaří, vždy přiléváme další naběračku tekutiny. Pracujeme tak dlouho, dokud není rýže dostatečně měkká, nesmí být však rozvařená. Vaření rýže trvá přibližně 16 - 18 minut

  5. Do takto připraveného šťavnatého rizota nakonec vmícháme podle chuti 2 - 4 lžíce strouhaného parmazánu, který necháme rozpustit

  6. Špenátové rizoto podáváme horké na nahřátých talířích a zdobíme lístkem čerstvého špenátu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!