Španělský ptáček podle paní domácí recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 ks cibule 1 l voda 3 lžíce plnotučná hořčice 2 lžíce hladká mouka 4 lžíce olej na smažení 500 g hovězí zadní maso podle chuti sůl mletý černý pepř náplň 1 ks vejce 4 plátky anglická slanina 1 ks sterilované okurky
Postup Španělský ptáček podle paní domácí recept
Postup přípravy receptu
-
Maso (nejlépe hovězí kýtu) si nakrájíme na plátky o hmotnosti asi 120 g, řádně rozklepeme, okořeníme solí a pepřem, potřeme hořčicí. Na potřený povrch klademe vždy plátek slaniny, 1/4 okurku a 1/4 vejce natvrdo, zabalíme a buď spíchneme párátkem nebo ovážeme režnou nití.
Na oleji orestujeme cibuli nakrájenou nadrobno a následně i zabalené závitky ze všech stran. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu restujeme tak dlouho, až z ní zůstane jen tuk, poté zaprášíme moukou, orestujeme, podlijeme vodou a povaříme asi 10 minut. Pak šťávu přecedíme a dochutíme solí a mletým pepřem. Správně uvařenou šťávu poznáme tak, že se rovnoměrně odděluje tuk od vody (sametový povlak).
Španělského ptáčka podle paní domácí podáváme s dušenou rýží. Pokrm je vhodný k červenému vínu.