Špaldový chléb s červenou řepou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 5 dl voda 0.5 dl olivový olej 500-600 g červená řepa 1 lžíce hrubozrnná sůl 0.5 kostky čerstvé droždí 11-12 dl celozrnná špaldová mouka
Postup Špaldový chléb s červenou řepou recept
Postup přípravy receptu
-
Vodu zahřejeme na teplotu 37 - 38 °C. Droždí rozdrobíme do mísy, zalijeme vlažnou vodou a zamícháme, aby se droždí rozpustilo. Přidáme olivový olej a sůl.
Červenou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Řepu smícháme s většinou celozrnné mouky, trochu mouky odložíme stranou na hnětení.
Směs řepy a mouky vmícháme do kvásku a vypracujeme hladké a pružné těsto. Těsto na chléb z červené řepy zakryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout.
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Vykynuté těsto přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a pomoučněnýma rukama z něj vytvarujeme bochník.
Špaldový chléb s červenou řepou pečeme 50 minut ve střední části trouby a poté ho necháme vychladnout na mřížce.
Chléb s červenou řepou krájíme na plátky a podáváme podle chuti.