Špaldový chléb s červenou řepou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 dl voda
0.5 dl olivový olej
500-600 g červená řepa
1 lžíce hrubozrnná sůl
0.5 kostky čerstvé droždí
11-12 dl celozrnná špaldová mouka

Postup přípravy receptu

  1. Vodu zahřejeme na teplotu 37 - 38 °C. Droždí rozdrobíme do mísy, zalijeme vlažnou vodou a zamícháme, aby se droždí rozpustilo. Přidáme olivový olej a sůl.

  2. Červenou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Řepu smícháme s většinou celozrnné mouky, trochu mouky odložíme stranou na hnětení.

  3. Směs řepy a mouky vmícháme do kvásku a vypracujeme hladké a pružné těsto. Těsto na chléb z červené řepy zakryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout.

  4. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Vykynuté těsto přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a pomoučněnýma rukama z něj vytvarujeme bochník.

  5. Špaldový chléb s červenou řepou pečeme 50 minut ve střední části trouby a poté ho necháme vychladnout na mřížce.

  6. Chléb s červenou řepou krájíme na plátky a podáváme podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!