Podzimní špaldový koláč s povidly a mákem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 ks vejce
180 g máslo
2 lžíce mléko
100 ml mléko
cukr krupice
50 g cukr moučka
180 g hladká mouka
150 g mletý mák
1 balíček kypřící prášek do pečiva
250 g hladká špaldová mouka
3 lžíce švestková povidla Hamé

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme oba druhy mouky s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Zapracujeme změklé máslo i vejce a podle potřeby přidáme mléko tak, aby se těsto nelepilo a drželo pohromadě. Počítáme s tím, že těsto z celozrnné mouky je mnohem rozpadavější než z hladké pšeničné. Zabalíme těsto do fólie a necháme v chladu odležet alespoň hodinu (nejlépe celou noc)

  2. Na náplň utřeme mletý mák s povidly a doplníme ohřátým mlékem. Povidla jsou už slazená, tak cukr přidáváme raději až po ochutnání

  3. Odpočinuté těsto vyválíme na plát nebo rovnou namačkáme do vymazané formy. Necháme si malý díl stranou na ozdobení. Naplníme povidlovou směsí a povrch koláče uhladíme. Na povrch koláče můžeme z proužků těsta splést ozdobnou mřížku, protože povidla s mákem jsou hodně tmavá, přímo vybízejí k ozdobení

  4. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 25 minut

  5. Podzimní špaldový koláč s povidly a mákem nakrájíme a podáváme jako výborný moučník.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!